Stukken over formatiebesprekingen Almere worden openbaar gemaakt

ALMERE • Vr 10 juni 2022 | 0:54 • Vrijdag 10 juni 2022 | 0:54

De partijen die betrokken zijn bij de formatie voor een nieuwe coalitie in de Almeerse gemeenteraad moeten de bijbehorende stukken openbaar maken. Een motie hierover van DENK, PVV, FvD, 50PLUS en AP/OPA werd donderdagavond met algemene stemmen aangenomen.

De oppositiepartijen vinden de formatie te lang duren. Ze wilden donderdagavond duidelijkheid krijgen over de besprekingen tot nu toe, tijdens een debat met de VVD en de beoogde coalitiepartners.

Aanleiding was de derde tussenrapportage over de onderhandelingen van informateur Henk Jan Meijer. Deze roept volgens de oppositie meer vragen op dan dat het beantwoordt. Tijdens het debat werd niet helemaal duidelijk welke 'nodige stappen' er genomen zijn. Evenmin werd duidelijk hoe ver het is met een formatie en of de zeven partijen die onderhandelen daadwerkelijk het college zullen vormen.

Democratisch proces
Voor de oppositie was dat aanleiding om de motie in te dienen. De beoogde coalitiepartners hebben zich er niet tegen verzet. Volgens Holter van de VVD draagt de uitvoering van de motie bij aan het democratisch proces. Ze herhaalde dat het streven nog steeds is om voor de zomer een nieuw college te hebben.

De PVV zegt bij monde van fractievoorzitter Toon van Dijk dat de partijen daar wettelijk toe verplicht zijn en de motie ook niet kunnen tegenhouden. Een aantal partijen had daarom "het zuur in de mond", aldus Van Dijk. Het is niet bekend wanneer de stukken openbaar worden gemaakt, maar dat zal pas gebeuren na afronding van de formatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel