GroenLinks en PvdA mogen niet meebesturen in Almere

ALMERE • Di 10 mei 2022 | 16:37 • Dinsdag 10 mei 2022 | 16:37

Collegepartij GroenLinks en PvdA doen niet mee aan de verdere onderhandelingen om een nieuwe coalitie in Almere te vormen. Dat staat in de tweede tussenrapportage van informateur Henk Jan Meijer.

Volgens Meijer gaan de onderhandelingen door tussen zeven partijen. Dat zijn VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, CDA en ChristenUnie. Ze hebben samen 24 zetels in de gemeenteraad. De informateur zegt overtuigd te zijn dat tussen deze partijen voldoende onderling vertrouwen bestaat om een stabiel stadsbestuur te vormen.

Meijer: "Mijn advies is met deze partijen op korte termijn de vervolgstap te zetten tot uitwerking van een inhoudelijke agenda die de basis kan vormen voor bestuurlijke samenwerking en samenwerking met de raad".

PvdA teleurgesteld
Fractievoorzitter van de PvdA Erik Theunissen reageert teleurgesteld op de keuze van Meijer. "Informateur Henk Jan Meijer heeft laten weten dat de Partij van de Arbeid en GroenLinks in Almere geen verdere gesprekspartner zullen zijn in het formatieproces in de stad. Gezien de opgaven waar de stad voor staat, had PvdA graag gezien dat er drie sociale en groene partijen hadden deelgenomen aan het stadsbestuur."

Theunissen vervolgt: “Natuurlijk vinden wij het jammer dat wij niet meer aan tafel zitten. Wij denken dat de Partij van de Arbeid altijd van meerwaarde is in een college en wij hadden graag de verantwoordelijkheid genomen, maar de informateur heeft nu anders besloten. Wij wensen de zeven partijen veel succes toe bij het verdere proces.”

GroenLinks vindt het niet groen genoeg
GroenLinks zat de afgelopen vier jaar in de coalitie. Nu mag de partij dus niet meer verder meedoen aan de onderhandelingen. Fractievoorzitter Jaap Steenkamer: "GroenLinks zou graag meer groene en linkse partijen bij de verdere gesprekken willen hebben. De GroenLinks-fractie heeft aangegeven dat we verantwoordelijkheid willen nemen als onderdeel van de nieuwe coalitie", aldus Steenkamer. "Desondanks zullen wij ons ook in de oppositie constructief blijven inzetten voor een menselijk, eerlijk en duurzaam Almere. We wensen de zeven partijen succes met het vormen van een nieuw stadsbestuur."

PVV en FvD sowieso geen optie
De informateur sprak eerder met alle partijen in de gemeenteraad. In zijn eerste rapportage in april adviseerde hij om met negen partijen verder te praten over een mogelijke coalitie. De overige zeven partijen kwamen te vervallen. Vooral de samenwerking met partijen als PVV en Forum voor Democratie was niet mogelijk doordat PvdA, D66, GroenLinks en Leefbaar Almere hadden laten weten niet open te staan voor collegedeelname met die twee partijen. Nu komen collegepartij GroenLinks en oppositiepartij PvdA dus ook te vervallen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel