Henk Jan Meijer informateur in versplinterde gemeenteraad

ALMERE • Do 31 maart 2022 | 15:18 • Donderdag 31 maart 2022 | 15:18

De Almeerse VVD heeft Henk Jan Meijer gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor de vorming van een nieuwe coalitie in de stad. De VVD werd bij de recente gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij en nam daarom het initiatief voor de eerste verkennende gesprekken met alle andere partijen.

Meijer heeft een uitdagende klus aangenomen, want de uitslag van de verkiezing zorgde in Almere voor een gemeenteraad met veel, kleine partijen. Nieuwkomers BIJ1, 50PLUS en Forum voor Democratie komen ieder met twee zetels in de raad. DENK, ook een nieuwkomer, komt uit op één zetel. Alle zestien partijen die meededen aan de verkiezingen in Almere hebben genoeg stemmen gehaald voor tenminste één zetel. Daardoor raakt de raad verder versplinterd.

Enthousiast
Fractievoorzitter Colette Holter (VVD) ziet het proces van informatie en daarop volgend de formatie met vertrouwen tegemoet: "Ik ben erg enthousiast over de eerste gesprekken die ikzelf al heb gehad met de verschillende fractievoorzitters. Wat mij opviel was dat er veel kennis, ervaring en goede ideeën zitten in deze raad. Deze kracht van de raad moeten we erkennen en inzetten in de komende periode. We zijn blij dat Henk Jan Meijer met al zijn kennis en ervaring als informateur aan de slag wil om te komen tot een nieuw stadsbestuur."

Meijer krijgt dan ook als opdracht om op basis van de verkiezingsuitslag te onderzoeken welke inhoudelijke agenda voor de stad op een zo breed mogelijk draagvlak kan rekenen. Volgens de VVD liggen alle opties nog open, om recht te doen aan de verkiezingsuitslag. Zo zou er een raadsprogramma kunnen komen in plaats van een traditioneel college-akkoord. Ook de vorming van een minderheidscollege is een mogelijkheid.

De informateur begint volgende week zijn gesprekken met alle zestien fracties. Er is volgens de VVD geen datum vastgesteld wanneer er een nieuwe coalitie moet zijn. "Zorgvuldigheid wordt hierbij belangrijker geacht dan snelheid", aldus Holter.

Henk Jan Meijer heeft uiteenlopende bestuurlijke functies bekleed in de politiek. Hij was gemeenteraadslid, fractievoorzitter en wethouder in Den Haag en in de periode 2000 tot 2019 burgemeester van Zwolle. Op dit moment is Meijer Eerste Kamerlid voor de VVD.

Informateur Lelystad nog onbekend
Van bijna alle Flevolandse gemeenten zijn de informateurs nu bekend, alleen die van Lelystad nog niet. Voor Zeewolde is het Ton Roerig, in Dronten Harm-Jan van Schaik, in Noordoostpolder zijn het Andries van Daalen en Jan Westmaas en op Urk is het Nathanaël Middelkoop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel