Leefbaar Zeewolde maakt naam formateur bekend aan geïrriteerde raad

ZEEWOLDE • Wo 30 maart 2022 | 21:02 • Woensdag 30 maart 2022 | 21:02

Leefbaar Zeewolde heeft Ton Roerig aangesteld als informateur voor het vormen van een nieuw college in Zeewolde. Dat maakte partijvoorzitter Winnie Prins van de partij donderdagavond bekend tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad.

Het is de bedoeling dat Roerig vrijdag begint met gesprekken met de verschillende politieke partijen om tot een breed gedragen coalitie te komen. Getalsmatig kan Leefbaar Zeewolde alleen plaatsnemen in het college, want door de recente gemeenteraadsverkiezing heeft de partij een meerderheid in de raad. Maar de wens is toch met één of meerdere partijen te gaan samenwerken in een college.

Ton Roerig heeft ruim twintig jaar ervaring in het lokaal bestuur. Hij was wethouder voor het CDA en werkt als trainer en coach bij teambuilding-sessies voor wethouders, colleges en fracties. Ook gaf hij als directeur van de Wethoudersvereniging leiding aan de professionalisering van wethouders.

Roerig zal zowel de informatieperiode als de daarop volgende formatie leiden. Belangrijke reden om toch met meer dan één partij een coalitie te vormen is volgens Roerig dat Leefbaar Zeewolde dankzij een restzetel dan wel de meerderheid in de gemeenteraad heeft, maar qua percentage van de stemmen niet. 45,5 procent van de kiezers bracht de stem uit op Leefbaar Zeewolde. "Zij willen het liefst met een zo breed mogelijk draagvlak aan de gang gaan en aan mij de taak om te verkennen waar dat draagvlak uit kan bestaan en op welke gebieden daar eenheid in kan worden bereikt", legt Roerig uit. Wel is duidelijk dat Leefbaar Zeewolde vooral naar de ChristenUnie kijkt. Ook deze partij won tijdens de gemeenteraadsverkiezing.

Liever geen college-akkoord
De insteek van de informateur is om een raadsprogramma te maken voor Zeewolde, in plaats van een traditioneel college-akkoord. "Het creëert helderheid aan de voorkant van een raadsperiode als duidelijk is over welke punten je het in ieder geval eens bent. Bij een traditioneel college-akkoord kunnen de oppositiepartijen alleen maar hopen dat ze in die vier jaar iets voor elkaar krijgen. Met een raadsprogramma heb je eigenlijk al een soort raadsagenda op tal van terreinen en dat verbindt aanzienlijk meer dan een college-akkoord waar je voor of tegen bent", aldus Roerig.

Irritatie bij andere partijen
De manier waarop Leefbaar Zeewolde over de aanstelling van informateur Roerig heeft gecommuniceerd, zorgde bij verschillende fracties voor de nodige irritaties. Dat het voorstel via een mail is verstuurd, die bij een aantal fracties in de spambox belandde, viel niet goed.

Huidig wethouder en fractievoorzitter Egge Jan de Jonge van het CDA zei het idee te hebben dat er is aangestuurd op een coalitie tussen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. "Blijkbaar bent u er al uit welk college u wilt vormen, dus ga lekker uw gang maar val mij er niet mee lastig."

Ook fractievoorzitter Angela Huckriede van de VVD was kritisch. Zij vindt dat een raadsakkoord en een college-akkoord niet naast elkaar kunnen bestaan. "Het hebben van beide is voor de bühne en die kruimels hoeven wij niet".

Yvonne van Bruggen van Actief Zeewolde vindt dat de partijen voor een voldongen feit worden gesteld. "Dit is geen samenwerking, maar een directief opleggen van zo gaan we dit doen. U begrijpt dat wij daar geen gebruik van zullen maken".

D66 geeft aan constructief te willen zijn, maar gaf ook aan verdere ontwikkelingen af te wachten. "Uiteindelijk moeten we de samenwerking aangaan", aldus Samee Sabur.

Fractievoorzitter Tamara Baas van de ChristenUnie legde uit dat het voorstel wat haar betreft een proces is dat inhoudelijk nog in gang moet worden gezet. Volgens haar is tussen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie een verkennend gesprek geweest en is er nog geen sprake van onderhandelingen. Ze benadrukt het voor het democratische proces belangrijk te vinden dat alle partijen gehoord worden.

Winnie Prins van Leefbaar Zeewolde benadrukte vervolgens ook dat de onderhandelingen nog niet zijn gestart en deed een oproep om toch met elkaar in gesprek te gaan "Ik vind het bijzonder jammer dat onze uitgestoken hand niet wordt aangenomen, ik zou het fijn vinden als u dat wel doet."

Uiteindelijk gaven de fracties aan de verdere gang van zaken af te wachten.

Verhoudingen veranderd door datacenter
De onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad van Zeewolde blijken nog steeds verstoord door de discussie over de voorgenomen bouw van een datacenter van Meta op bedrijventerrein Trekkersveld. Het had grote invloed op de uitslag van de gemeenteraadverkiezing. Maar Meta gaf dinsdag aan de plannen voor het datacenter vanwege de vele weerstand voorlopig in de ijskast te zetten. Toch zal het datacenter wel degelijk aan de orde komen in de gesprekken van de informateur met de verschillende politieke partijen. "Het proces rondom het datacenter heeft twee kanten", zegt Roerig. "Aan de ene kant de inhoudelijk kant van 'komt het er wel of komt het er niet', aan de andere kant doet het ook wat met de verhouding tussen de partijen die voor of tegen zijn. Dat vertaalt zich ook naar de manier waarop men naar elkaar kijkt, het vertrouwen. En dat is natuurlijk wel belangrijk om daar aandacht aan te besteden."

Ton Roerig heeft zichzelf geen deadline gesteld wanneer de vorming van een coalitie in Zeewolde klaar moet zijn. Wel zegt hij alles te gaan doen om het proces vlot te laten verlopen, "maar uiteindelijk bepalen de partijen het tempo dat gemaakt kan worden".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel