Moederbedrijf Facebook stopt voorlopig met plan voor bouw datacenter

ZEEWOLDE • Di 29 maart 2022 | 16:04 • Dinsdag 29 maart 2022 | 16:04

Het moederbedrijf van Facebook stopt voorlopig met het plan voor de bouw van een datacenter in Zeewolde. Dat meldt Meta dinsdagmiddag. "Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren", aldus een woordvoerder. Het bedrijf geeft aan ''een goede buur" te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus absoluut nodig is.

Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren noemt het besluit van Meta een politieke overwinning. Volgens haar hebben inwoners van Zeewolde en de politiek de druk zo opgevoerd, dat de internetgigant nu besloten heeft om de plannen voorlopig in de ijskast te zetten. De motie die de partij indiende om de bouw tegen te houden, werd dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Het was voor Teunissen spannend of er voldoende steun zou zijn voor de motie. "Maar dat is uiteindelijk gelukt en daar zijn we heel blij mee. Ongeveer een kwartier later kwam het bericht dat Meta voorlopig stopt met het plan voor de bouw van het datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. Vorige week heeft de Eerste Kamer een motie van de PvdD aangenomen met dezelfde strekking.

Verandering na verkiezingen
Ook de verhoudingen in de gemeenteraad van Zeewolde zijn na de gemeenteraadsverkiezingen van deze maand veranderd. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, de enige twee fracties die eerder tegen de komst van het datacentrum hebben gestemd, waren ook de enige partijen die winst boekten. Leefbaar Zeewolde kreeg zelfs 10 van de 19 zetels en heeft daarmee de absolute meerderheid in de raad. Volgens lijsttrekker Tom Zonneveld is dat een duidelijke boodschap van de inwoners van Zeewolde om het datacenter tegen te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel