Eerste Kamer wil geen datacenter in Zeewolde

ZEEWOLDE • Di 22 maart 2022 | 13:59 • Dinsdag 22 maart 2022 | 13:59

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag de motie aangenomen die oproept om de voorbereidingen van de bouw van een datacenter in Zeewolde te staken. De motie werd ingediend door senator Niko Koffeman van de PvdD. Hij roept op om tijdelijk te stoppen met de realisatie van datacenters in Nederland en pas te bouwen als er een Nationale Omgevingsvisie voor is.

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil het plan van het datacenter in Zeewolde stoppen. Alleen de partijen VVD en CDA stemden tegen de motie.

Onrust in het dorp
De gemeenteraad van Zeewolde gaf vorig jaar toestemming voor de wijziging van het bestemmingsplan, zodat Meta zich kan vestigen op bedrijventerrein Trekkersveld. Het besluit zorgde voor onrust in het dorp. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week wonnen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. Deze twee partijen stemden destijds tegen de komst van het datacenter.

De partijen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie hebben de leden van de Eerste Kamer aangeschreven om deze motie aan te nemen. Volgens de twee partijen willen de inwoners van Zeewolde geen datacenter en gaan zij er alles aan doen om dit alsnog tegen te houden.

Geen gelopen race
Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening laat in een schriftelijke reactie weten dat het datacenter in Zeewolde geen gelopen race is. Een deel van de grond waar Meta een datacenter wil bouwen, is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Aan de verkoop van deze grond heeft het ministerie voorwaarden gesteld. Minister De Jonge zal in de komende weken met Zeewolde rond de tafel gaan om over de voorwaarden te praten. Het ministerie gaat nog bekijken of de aangenomen motie betrokken kan worden bij het lopende proces.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel