Leefbaar Zeewolde wil de komst van Meta alsnog tegenhouden

ZEEWOLDE • Do 17 maart 2022 | 22:25 • Donderdag 17 maart 2022 | 22:25

Leefbaar Zeewolde wil als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen alsnog proberen de komst van het datacentrum van Meta naar de gemeente tegen te houden. Dat zegt lijsttrekker Tom Zonneveld van de partij. Leefbaar Zeewolde haalde bij de verkiezingen een ongekende winst. De partij verdubbelde het aantal zetels naar 10. Leefbaar Zeewolde is daarmee zelfs groot genoeg geworden voor een meerderheid in de raad.

Zonneveld denkt dat de partij gewonnen heeft, omdat juist Leefbaar Zeewolde tegen de komst van het grote datacentrum van Meta is. Hij ziet de uitslag van de verkiezingen als opdracht om te proberen het genomen besluit te kunnen keren. "De belangrijkste stap is natuurlijk al genomen; het bestemmingsplan. Het wordt heel moeilijk om dat terug te draaien", zegt Zonneveld. "Er zijn wel mogelijkheden, maar die zijn lastig. Waar we zeker op willen inzetten is dat we overal laten blijken dat hier een andere wind is gaan waaien."

De eerste stap is volgens Zonneveld de stemming over een motie betreffende de verkoop van de grond voor het datacenter in de Eerste Kamer volgende week. "We kunnen in ieder geval aan de Eerste Kamerleden laten weten dat Zeewolde anders is gaan denken over het datacentrum." De senatoren in Den Haag zijn bij weten van Zonneveld in staat om er nog 'een stokje voor te steken'.

Rijksvastgoedbedrijf
"Daarnaast moet de provincie nog een vergunning afgeven, het Waterschap moet nog een vergunning afgeven, de Tweede Kamer kan het nog tegenhouden en het Rijksvastgoedbedrijf moet nog akkoord gaan met de verkoop van de grond." Zonneveld hoopt bij elke stap in dat proces invloed te kunnen uitoefenen. "Ik zie het als hordes voor Meta. En ik wil bij elke horde proberen om het proces te vertragen."

Leefbaar Zeewolde wil daarin samen optrekken met de ChristenUnie (CU) in Zeewolde. Die partij stemde ook tegen de komst van het datacentrum. Tamara Baas van CU ziet er weinig heil in om het bestemmingsplan voor het gebied opnieuw te willen veranderen. "Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn. En dan krijg je ook te maken met planschade."

Vergunningentraject
Baas deelt de opstelling van Zonneveld dat de winst te halen is in het vergunningentraject. "Een wet om het datacentrum tegen te houden, die is er niet." Maar Baas heeft hoop: "En dat zit in het signaal dat de Zeewoldenaren ons hebben gegeven, dat het gaat om iets groots en dat de beslissing misschien wel moet worden genomen door een overheid die het hele plaatje kan meewegen."

Ook Baas hoopt dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond niet wil verkopen. "Het gaat om 80 hectare. En het Rijksvastgoedbedrijf stelt eisen. En het zou kunnen zijn dat Meta dan zegt; er worden zoveel hobbels opgeworpen, laten we maar verder kijken."

De nieuwe gemeenteraad moet nog worden geïnstalleerd. Wat Zonneveld en Baas betreft komt het datacentrum als eerste onderwerp op de lijst voor de eerste gemeenteraadsvergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel