Partij voor de Dieren in Eerste Kamer wil met motie datacenter alsnog tegenhouden

ZEEWOLDE • Di 15 maart 2022 | 21:47 • Dinsdag 15 maart 2022 | 21:47

Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren heeft in de Eerste Kamer een motie ingediend om de bouw van een datacenter in Zeewolde alsnog tegen te houden. De gemeenteraad van Zeewolde gaf vorig jaar toestemming voor de wijziging van het bestemmingsplan, zodat Meta zich kan vestigen op bedrijventerrein Trekkersveld. Het gaat om een complex zo groot als 250 voetbalvelden.

De Partij voor de Dieren draagt in de motie het kabinet op om het besluit van de gemeente Zeewolde te schorsen. De motie wordt ondersteund door de SP, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en de Fractie Nanninga.

Positief over afloop
Koffeman benadrukt dat zijn partij tegen de komst van datacentra is omdat het enorme 'energieslurpers' zijn. "Door de komst van het datacenter in Zeewolde zou het energiegebruik van Amsterdam helemaal opgeslokt worden door Facebook. We willen dat de windmolens energie opwekken voor huishoudens en niet voor datacenters", aldus Koffeman. Ook zou het datacenter op die plek een groot beslag op vruchtbare landbouwgrond en de schaarse zoetwatervoorziening leggen. De Eerste Kamer stemt dinsdag 22 maart over de motie. Koffeman is positief gestemd over de afloop, hij verwacht dat de motie aangenomen zal worden.

In december 2021 diende de Partij voor de Dieren ook al een motie in. Daarin werd de regering opgeroepen om de verkoop van grond voor de vestiging van het datacenter van Meta in Zeewolde voorlopig tegen te houden. Die motie werd door een meerderheid van de Eerste Kamer aangenomen.

Een dringend beroep op regering
Voor de komst van het datacenter moet grond van het Rijksvastgoedbedrijf worden verkocht aan de gemeente die de grond op haar beurt weer kan doorverkopen aan Meta. De Eerste Kamer deed een dringend beroep op de regering om daar voorlopig een stokje voor te steken, totdat er een kabinetsvisie ligt hoe om te gaan met hyperscale datacenters in Nederland. Het kabinet heeft overigens tot op heden gaan navolging gegeven aan de motie.

De komst van Meta naar Zeewolde is volgens de Partij voor de Dieren in strijd met wat er in het coalitieakkoord is opgenomen over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting. Het kabinet zou gebruik moeten maken van de bevoegdheid om een aanwijzing te geven aan mede-overheden als het algemeen belang dat vereist. Volgens de indieners van de motie is dat nu aan de orde. De vestiging van zo'n enorm datacenter is in strijd met het algemeen belang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel