Eerste Kamer: schort grondverkoop Rijksvastgoedbedrijf voor datacenter op

ZEEWOLDE • Di 21 december 2021 | 21:36 • Dinsdag 21 december 2021 | 21:36

De regering moet de verkoop van grond voor de vestiging van het datacenter van Meta in Zeewolde voorlopig tegenhouden. Een motie van die strekking is dinsdagavond door de Eerste Kamer in meerderheid aangenomen.

De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. Volgens de indieners legt een datacenter op die plek een groot beslag op de Nederlandse energievoorziening, vruchtbare landbouwgrond en schaarse zoetwatervoorziening.

Rijksvastgoedbedrijf
Voor de komst van het datacenter moet grond van het Rijksvastgoedbedrijf worden verkocht aan de gemeente die de grond op haar beurt weer kan doorverkopen aan Meta. De Eerste Kamer doet een dringend beroep op de regering om daar voorlopig een stokje voor te steken, totdat er een kabinetsvisie ligt hoe om te gaan met hyperscale datacenters in Nederland.

De komst van Meta naar Zeewolde is volgens de Partij voor de Dieren in strijd met wat er in het coalitie-akkoord is opgenomen over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting. Het kabinet zou gebruik moeten maken van de bevoegdheid om een aanwijzing te geven aan mede-overheden als het algemeen belang dat vereist. Volgens de indieners van de motie is dat nu aan de orde. De vestiging van zo'n enorm datacenter is in strijd met het algemeen belang.

De fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. De regeringspartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Laatste woord aan regering
Ondanks dat de motie in de Eerste Kamer is aangenomen kan het kabinet deze naast zich neerleggen. De begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin de verkoop van agrarische gronden is opgenomen is namelijk al aangenomen. Minister Carola Schouten zei dinsdagavond in haar beantwoording in de Eerste Kamer dat staatsecretaris Knops zich verder zal buigen over de motie. Knops liet eerder al weten dat het kabinet uiteindelijk het laatste woord heeft in deze kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel