Staatssecretaris Knops: "Rijksvastgoedbedrijf is niet verplicht grond te verkopen"

ZEEWOLDE • Vr 17 december 2021 | 14:46 • Vrijdag 17 december 2021 | 14:46

Het kabinet heeft het laatste woord als het gaat om de grondverkoop voor het datacenter van Meta in Zeewolde. Dat benadrukten verschillende bewindslieden vrijdag tegen de NOS. Een deel van de grond waar het datacenter moet komen is van het Rijksvastgoedbedrijf, dat valt onder de verantwoording van demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Knops geeft aan dat het Rijk niet verplicht is de betreffende grond te verkopen, óók niet als aan de duurzaamheidseisen is voldaan.

Donderdagavond stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde voor de wijziging van het bestemmingsplan van Trekkersveld 4, waardoor de komst van het grote datacenter een grote stap dichterbij komt. Maar zover is het nog absoluut niet, zeker nu de toon uit Den Haag begint te veranderen.

Want er komen de laatste weken steeds meer geluiden uit het Binnenhof dat de bouw van grote datacenters vanuit de landelijke overheid aangestuurd zou moeten worden, en niet een gemeentelijke beslissing zou moeten zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf dat nog een deel van de grond waar Meta wil bouwen in handen heeft, moet regeringsbeleid uitvoeren. En dat zou invloed kunnen hebben op het besluit om de grond te verkopen.

Pakket van eisen
In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er strengere toelatingscriteria komen voor grote datacenters. Ook roeren partijen in de Tweede Kamer zich dat er meer beperkingen zouden moeten zijn. En dat klinkt tegenstanders van het datacenter in Zeewolde als muziek in de oren. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een pakket aan duurzaamheidseisen voorgelegd waaraan voldaan moet worden, voordat de grond aan de gemeente Zeewolde wordt verkocht. De kans is vrij groot dat de gemeente aan die eisen kan voldoen.

Dat betekende tot nu toe dat in dat geval het verkoopcontract getekend zou worden. Maar staatssecretaris Knops geeft nu dus aan dat het ook dan nog geen gelopen race is. Want zelfs als aan al die duurzaamheidseisen wordt voldaan, kan het Rijk nog steeds besluiten de grond niet te verkopen.

Leveringsverplichting
Het is dan wel zaak dat er nog geen handtekeningen zijn gezet onder dat verkoopcontract. Want contracten die zijn getekend, worden niet meer teruggedraaid. "Wij hebben een leveringsverplichting, dus als een contract eenmaal is getekend, dan kunnen wij dat natuurlijk niet meer terug gaan draaien. Ook niet als het nieuwe beleid van de regering op een dusdanige manier verandert dat zo'n grondverkoop op dat moment niet meer aan de eisen zou voldoen", laat een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf weten.

De fractie van GroenLinks in de Tweede kamer heeft inmiddels vragen gesteld aan de minister over de kwestie van het datacenter. Ook heeft de partij om een debat gevraagd.

Reactie wethouder
Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde heeft inmiddels gereageerd op de uitspraak van demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. De Jonge zegt dat er inderdaad nog geen handtekeningen zijn gezet. Maar dat kan ook pas nadat de vergunning is afgegeven. De wethouder twijfelt niet over het doorgaan van de deal. "Ik ga er vanuit dat de staatssecretaris zich houdt aan zijn eigen brief, die hij namens het kabinet een jaar geleden heeft gestuurd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel