Meerderheid voor datacenter toch onzeker

ZEEWOLDE • Do 16 december 2021 | 0:16 • Donderdag 16 december 2021 | 0:16

Het is twijfelachtig of er donderdagavond in de raad van Zeewolde nog wel een meerderheid voor het datacenter op Trekkersveld is. De twee raadsleden van PvdA/GroenLinks gaan donderdag met elkaar in gesprek en hun stemmen kunnen doorslaggevend zijn. Woensdag deden de provinciale GroenLinks, vier gemeentelijke GroenLinks fracties en leden van de PvdA en GroenLinks een oproep aan de raad van Zeewolde om de beslissing uit te stellen. Een meerderheid van de leden wil dat er wordt tegengestemd.

Fractievoorzitter Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks in Zeewolde wil niet zeggen of de oproep van invloed zal zijn op de keuze van de tweekoppige raadsfractie. Op basis van eerdere verklaringen werd de fractie bij de voorstanders in de raad gerekend. Die zouden nu met 11 stemmen voor en 8 tegen een krappe meerderheid in de gemeenteraad hebben. Als de fractie tegen stemt is er met 10 stemmen tegen en 9 stemmen voor een nipte meerderheid tegen de plannen.

Leden van de PvdA in Zeewolde lieten maandag in een overleg hun mening weten, de leden van GroenLinks kwamen woensdagavond bij elkaar. Zo'n 60 tot 70 procent van de leden van beide partijen liet volgens Van Bruggen weten tegen de plannen te zijn. "In mijn betoog laten we dat meewegen." Zij gaat donderdag in overleg met fractiegenoot Jan Klop en komt 's avonds met een definitief standpunt. Meer wil ze er niet over kwijt. "We willen onze reactie in de gemeenteraad geven."

Oproep vanuit andere gemeenten en provinciale fractie
Na het ledenoverleg van GroenLinks deden de provinciale fractie en de vier gemeentelijke GroenLinks fracties uit Flevoland samen een oproep om pas op de plaats te maken met het datacenter. Fractievoorzitter Corina Straatsma van de provinciale GroenLinks: ''Wij hebben niets tegen datacenters. Maar dan op een wat kleinere schaal. (..) Maar wij hebben problemen met deze hyperscale datacenters want die leggen toch een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie. Ook in verhouding als je kijkt naar wat het maatschappelijk en economisch oplevert.''

Straatsma zegt dat de fractie in Zeewolde hun oproep heeft gezien, maar weet niet of dit van invloed is op hun beslissing. ''Het is natuurlijk ook lastig voor hen. Het is een gecombineerde PvdA/GroenLinks fractie. Naar wie gaan we luisteren? Dat is natuurlijk ook een lastige afweging voor hen.''

De gemeenteraad van Zeewolde praat donderdagavond vanaf 19.00 uur over de wijziging in het bestemmingsplan dat de komst van het Meta-datacenter mogelijk moet maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel