Meerderheid gemeenteraad lijkt voor komst datacentrum Meta

ZEEWOLDE • Do 2 december 2021 | 0:19 • Donderdag 2 december 2021 | 0:19

De gemeenteraad van Zeewolde lijkt in meerderheid voor de komst van een grootschalig datacentrum van het Amerikaanse Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp. Woensdagavond werd in zalencentrum The Lux een commissievergadering van de gemeenteraad gehouden. Onderwerp was het wijzigen van het bestemmingsplan voor de komst van het centrum op bedrijventerrein Trekkersveld.

Voorafgaand aan de vergadering kregen mensen die iets te zeggen hadden over het centrum, drie minuten spreektijd. Negen van de tien insprekers waren duidelijk tegen de komst. Genoemd werden de grote hoeveelheid energie die het centrum nodig heeft, de restwarmte die mogelijk niet te gebruiken is voor het verwarmen van huizen en de schaal van het datacentrum. De gebouwen zouden veel te groot zijn voor een dorp als Zeewolde. Ook het aantal mensen uit de buurt dat een baan zou kunnen vinden in het centrum, wordt niet hoog ingeschat.

ChristenUnie is tegen, Leefbaar wil uitstel
Van alle partijen in de gemeenteraad is alleen de ChristenUnie uitgesproken tegen de komst van het centrum. CU-raadslid Erik van de Beld zegt dat de gemeente is overvallen door een grote Amerikaanse partij. De gemeente had aan de noodrem moeten trekken: "Omdat deze ontwikkeling meer neemt van Zeewolde, dan het geeft aan Zeewolde", aldus Van de Beld.

Leefbaar Zeewolde zegt uiterst kritisch te zijn over de plannen en heeft op tal van punten nog cruciale vragen. De partij wil de besluitvorming uitstellen. Als dat niet toegekend wordt, zou de partij wel eens tegen kunnen stemmen.

Meerderheid van raad is kritisch-positief
Andere partijen zoals CDA, VVD, Zeewolde Liberaal, PvdA/Groen Links en D66 spreken zich kritisch-positief uit over de komst van het datacentrum. Zij vertegenwoordigen tien van de negentien zetels in de gemeenteraad van Zeewolde, een krappe meerderheid.

Fractievoorzitter Ruud Visser van BurgerBelang was door omstandigheden niet bij de vergadering aanwezig. In een telefonische reactie aan Omroep Flevoland laat hij weten 'positief kritisch' te zijn. Visser laat weten te neigen naar een ja voor het datacentrum. Op 16 december neemt de gemeenteraad een besluit over het datacentrum.

Boze inwoners
Aan het eind van de vergadering zei raadslid Teun Schaaf van Leefbaar Zeewolde zich zorgen te maken over hoe sommige mensen over dit onderwerp spreken. "Zelfs tot in het bos, als ik daar aan het fietsen ben, richten mensen zich boos tot mij." Hij vroeg de gemeenteraad na te denken over hoe die boosheid weg te krijgen is als het besluit eenmaal is genomen. "Anders blijft het maar etteren."

Wethouder Egge Jan de Jonge beloofde met een goede communicatiestrategie te komen om iedereen alles goed uit te leggen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei tenslotte dat als raadsleden zich onbetamelijk bejegend voelen door inwoners van Zeewolde, waarvoor aangifte bij de politie gedaan zou kunnen worden, zij zich bij hem mogen melden. Hij beloofde dat de aangifte dan ook wordt gedaan.

Kijk hier voor een uitgebreid verslag van de vergadering, met beelden vanuit The Lux.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel