Verzet tegen appartementencomplexen Boomgaardweg groeit

ALMERE • Ma 17 januari 2022 | 22:47 • Maandag 17 januari 2022 | 22:47

Geestelijke gezondheidsinstellingen langs de Boomgaardweg en omwonenden uit de Almeerse Parkwijk verzetten zich tegen de komst van twee appartementencomplexen. Er zijn op die plek zeventig tot tachtig sociale huurwoningen gepland voor starters en mensen die snel een nieuwe woning nodig hebben, zoals dak- en thuisloze jongeren.

Omwonenden vrezen overlast terwijl de GGz-instellingen zeggen dat de geplande woningen het herstel van de patiënten in de weg staat. Eén van de geplande appartementencomplexen is naast psychiatrisch centrum De Meregaard en jeugdpsychiatrisch centrum Fornhese ingetekend.

De directies schrijven dat door de komst van de woningen de patiënten geen enkele privacy meer hebben. Nieuwe buren kunnen vanuit de flat zo de slaapkamers van mensen met een psychiatrische ziekte kijken. "Opnames in ons ziekenhuis gaan vaak gepaard met bijzonder gedrag, dat buiten te zien is in de tuinen van onze klinieken. Daar kunnen onze patiënten op dat moment niets aan doen. Zij zijn op zo’n moment op z’n kwetsbaarst. Zij hebben wat ons betreft dan recht om in privacy ziek te zijn."

Ook bewoners van de Boomgaardweg, Eikenstraat en Amberboomstraat hebben zorgen. Tijdens een informatiebijeenkomst eind november kregen ze te horen dat de doelgroepen die in aanmerkingen komen voor de nieuwe woningen ook zorg nodig hebben. "Er zal met dit plan wel veel maatschappelijke/sociale druk op een relatief klein oppervlak komen," denken ze. In de omgeving wonen veel bejaarden. "De keuze om juist hiertussen de doelgroep thuis- en daklozen te plaatsen, baart ons grote zorgen. Bovendien vrezen wij daarmee overlast die door de ouderen moeilijk te hanteren is."

Waarom koos Almere voor deze doelgroep in de Parkwijk?
De gemeente koos voor Parkwijk omdat er nog weinig woningen voor jongeren in die wijk zijn. En die zijn hard nodig. "Ook voor jongeren uit de buurt", aldus de gemeente. De plannen voor de woningen aan de Boomgaardweg zijn nog niet uitgewerkt. Er is een voornemen om op twee plekken langs de weg appartementen te bouwen. De gebouwen zouden niet hoger dan 15 meter moeten worden.

Donderdagavond staat het plan op de agenda van de Politieke Markt. Daar spreken omwonenden en beide GGZ-instellingen de gemeenteraad toe. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. Pas daarna worden zij verder uitgewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel