Huren in de vrije sector nauwelijks gestegen

FLEVOLAND • Di 18 januari 2022 | 10:14 • Dinsdag 18 januari 2022 | 10:14

De huurprijs van vrijesectorwoningen in Flevoland is de afgelopen drie maanden vrijwel gelijk gebleven. Nieuwe huurders betaalden vorig jaar in het vierde kwartaal 15,13 euro per vierkante meter, één eurocent meer dan in het derde kwartaal. Het is wel 0,78 euro (6,1 procent) meer dan in het vierde kwartaal van 2020, blijkt uit cijfers van woningwebsite Pararius.

Vergeleken met de andere provincies is de huurstijging in Flevoland beperkt. Alleen in Noord-Holland en Utrecht stegen de huren minder. De grootste stijgers waren Friesland en Drenthe, waar de prijs per vierkante meter meer dan 15 procent toenam.

Ondanks de grote stijging blijven Friesland en Drenthe het goedkoopst voor huurders, met ongeveer 11 euro per vierkante meter. Flevoland hoort met ruim 15 euro bij de duurste provincies. Alleen in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland zijn de huren hoger.

Uit de cijfers van Pararius blijkt dat sinds 2013 de huurprijs per vierkante meter in Flevoland met ruim 80 procent is gestegen.

Hoe berekent Pararius de huurprijs?
Pararius bekijkt elk kwartaal hoeveel huurwoningen op hun site zijn 'afgemeld', ofwel verhuurd. In het afgelopen kwartaal waren dat er 15.393. Voor al die woningen met een huurprijs vanaf 752,33 euro per maand (de sociale huurgrens) wordt vervolgens in kaart gebracht in welke gemeente of provincie ze liggen, hoe groot ze zijn en wat de huurprijs per maand is. Door de huurprijs te delen door de oppervlakte van de woning, komt Pararius tot een gemiddelde huurprijs per vierkante meter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel