Deel cultuursector bereidt acties voor

FLEVOLAND • Di 18 januari 2022 | 12:20 • Dinsdag 18 januari 2022 | 12:20

Verschillende culturele instellingen in Flevoland bereiden acties voor tegen de coronamaatregelen, waardoor zij de deuren gesloten moeten houden. Een aantal Flevolandse theaters en poppodia wil deze week op een alternatieve manier voorstellingen geven en publiek toelaten. Op de Kunstlinie in Almere na voeren musea in de provincie juist geen actie en houden die hun deuren gesloten.

Het Almeerse theater Kunstlinie opent woensdagmiddag de deuren en verandert dan in een kapsalon. Het theater sluit zich aan bij de landelijke protestactie Kapsalon Theater, waarbij mensen geknipt kunnen worden en naar een theatervoorstelling kunnen kijken. Er wordt in Almere één persoon geknipt, 50 'wachtenden' kunnen tijdens het knippen kijken naar een preview van de nieuwe voorstelling 'Mama Medea' van Theatergroep Suburbia.

De gemeente Almere staat de actie toe: "Wij hebben vernomen dat de Kunstlinie morgen wordt omgebouwd tot kapsalon. Ze zullen hierbij de landelijke maatregelen die gelden voor kapsalons/contactberoepen in acht nemen. De gemeente ziet in dit geval de Kunstlinie, de functie van het gebouw, inderdaad als die van kapsalon. De burgemeester zal handhavend optreden wanneer er zich excessen voordoen of de maatregelen die gelden bij kappers niet worden nageleefd. De gemeente heeft eerder al uitgesproken mee te voelen met de sectoren (horeca, cultuur) die nog geen perspectief hebben en nog volledig gesloten zijn. We verwachten dat het kabinet op korte termijn met meer perspectief komt voor deze sectoren", aldus woordvoerder Simone Mahn.

De actie Kapsalon Theater werd vorige week bedacht door theatermakers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij vinden het oneerlijk dat de cultuursector vanwege de lopende coronamaatregelen nog gesloten blijft, terwijl bijvoorbeeld kappers en massagesalons wel weer open zijn.

Afgeblazen
Theater 't Voorhuys in Emmeloord was ook van plan woensdag mee te doen aan Kapsalon Theater. De protestactie stond gepland in de avond. Maar burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder heeft dit verboden. Hij zegt dat kappers 's avonds niet open mogen zijn, dus het theater ook niet. Het theater heeft besloten dat de actie helemaal wordt afgeblazen.

Het Agora Theater en Theater Posa in Lelystad en De Meerpaal in Dronten doen niet mee aan Kapsalon Theater. Deze theaters ondersteunen het doel van de protestactie, maar zeggen dat het te kort dag was om het te organiseren. Posa wacht nog even af of het kabinet dinsdag en woensdag met meer duidelijkheid komt over wanneer de cultuursector weer open mag. Als er de komende dagen geen verlichting wordt aangekondigd, dan overweegt het Lelystadse theater een actie te houden met een massagesalon en optredens van plaatselijke artiesten.

Poppodium Corneel in Lelystad is van plan zaterdag een voorstelling te geven waarbij publiek welkom is. Over de precieze invulling wordt nog nagedacht. Bij Poppodium De Meester in Almere is men niet van plan om enige actie te houden. "Wij denken dat in Almere verder niemand iets doet en we willen niet het brutaalste jongetje van de klas zijn", laat een woordvoerder weten.

Musea
Een aantal musea in Nederland is ook van plan tegen de coronaregels in de deuren voor het publiek te openen. Zij komen met een eigen actie met de naam 'Museum Gym'. In die musea worden dan bijvoorbeeld yogalessen en gymklassen georganiseerd. Uit een rondgang langs de Flevolandse musea komt naar voren dat hier geen plannen zijn om zich bij deze actie aan te sluiten. "Wij wilden er als museum wel bij aanhaken, maar het is te kort dag voor ons", laat Bas Visscher van Museum Schokland weten. "Wij mogen vanaf woensdag de museumwinkel weer openen en daar houden we het bij."
De Kunsthal van Kunstlinie in Almere vormt een uitzondering. Zondag wordt hier yoga gegeven in de expositieruimte.

De cultuursector blijft tot ten minste 25 januari dicht. Dan is het volgende beslismoment van het kabinet. Alle Flevolandse burgemeesters hebben vorige week in een gezamenlijke verklaring aangegeven dat culturele instellingen zo snel mogelijk weer open zouden moeten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel