Grote zoekactie op meren nadat vliegtuigen signaal van noodbaken oppikten

FLEVOLAND • Di 18 januari 2022 | 22:33 • Dinsdag 18 januari 2022 | 22:33

Zeven schepen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Rijkswaterstaat zijn dinsdagavond op het IJssel- en Markermeer bezig geweest met een grote zoekactie naar een noodbaken. De zoekactie kwam op gang nadat meerdere vliegtuigen op grote hoogte boven het gebied een signaal van het noodbaken oppikten.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht kwamen die meldingen vervolgens via Eurocontrol Maastricht, dat de luchtverkeersleiding in Europa aanstuurt, bij de regionale hulpdiensten terecht. Daarop zijn de reddingboten van Urk, Lelystad, Lemmer, Enkhuizen en Marken uitgevaren. Ook een vaartuig van Rijkswaterstaat sloot aan bij de zoektocht.Volgens de Kustwacht wordt het baken zowel door schepen als vliegtuigen gebruikt. Het signaal werd op een frequentie (121.5 MHz) ontvangen die vroeger door scheepvaart gebruikt werd, maar tegenwoordig alleen nog in de luchtvaart. Er zijn geen vliegtuigen als vermist opgegeven.Een woordvoerder van de Kustwacht zei dinsdagavond dat het mogelijk om een oud noodbaken gaat, dat plotseling is geactiveerd: "Het zou kunnen dat een gedumpt oud noodbaken plotseling is gaan uitzenden. Maar de reddingboten van de KNRM proberen het noodbaken nu te lokaliseren, om te kijken wat er precies aan de hand is. Voorlopig is er alleen een zwak signaal, dus ik betwijfel wel of ze nog lang doorgaan met zoeken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel