Autobezitters betalen iets meer wegenbelasting

FLEVOLAND • Wo 19 januari 2022 | 7:15 • Woensdag 19 januari 2022 | 7:15

Autobezitters zijn dit jaar in Flevoland ongeveer twee euro per kwartaal meer kwijt aan wegenbelasting. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat uitging van auto's met een gewicht van rond de 1200 kilo. De belasting stijgt in alle provincies; alleen in Zeeland betalen autobezitters dit jaar minder.

De wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciedeel. Provincies kunnen hun tarieven zelfstandig bepalen, waardoor de hoogte van belasting verschilt. Ook het gewicht van de auto en de soort brandstof speelt een rol. De helft van de twaalf provincies, waaronder Flevoland, verhoogt dit jaar het zogenoemde opcententarief, vijf provincies houden die gelijk.

In Utrecht gaat de wegenbelasting het meest omhoog, met vier euro per kwartaal voor een gemiddelde benzineauto. Autobezitters in Groningen en Drenthe zijn net als vorig jaar het duurst uit. Voor een auto die op benzine rijdt betaal je in Groningen 160 euro per kwartaal. Noord-Holland is met 142 euro het goedkoopst.

Uitzonderingen
Voor veel auto's moet jaarlijks wegenbelasting betaald worden. Bezitters van een oldtimer van 40 jaar of ouder zijn uitgezonderd van deze belasting, net als elektrische auto's die geen CO2 uitstoten. Dit laatste is een tijdelijke uitzondering die geldt tot en met 2024. Ook voor zogeheten plugin-hybrides geldt een belastingvoordeel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel