Eis: celstraf en rijontzegging voor veroorzaker dodelijk ongeluk

LELYSTAD • Wo 19 januari 2022 | 16:46 • Woensdag 19 januari 2022 | 16:46

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de 28-jarige man die in november 2019 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Larserdreef in Lelystad. Van de celstraf is een half jaar voorwaardelijk. Ook eiste het OM een rijontzegging van vijf jaar.

Bij het ongeluk kwamen een 67-jarige man en zijn 4-jarige kleinzoon om het leven. De toen 63-jarige vrouw van de man zat ook in de auto en raakte zwaargewond. De officier van justitie verdenkt de 28-jarige van het veroorzaken van een verkeersongeluk met de dood of letsel door schuld als gevolg. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de man met bijna 140 kilometer per uur over de dreef reed. Volgens de politie was de snelheid op het moment van de botsing zo'n 102 kilometer per uur.

Aan het begin van de zitting kwam de verdachte amper uit zijn woorden. In tranen vertelde hij wat er volgens hem die dag is gebeurd. Hij kon zich niet meer herinneren hoe hard hij reed.

Volgens de rechter heeft de verdachte al eerder een boete gekregen voor te snel rijden. De politie had de witte Range Rover al een keer gezien terwijl er met 170 kilometer per uur over de vluchtstrook werd gereden. De verdachte heeft de boete gekregen, maar volgens hem zat zijn ex toen achter het stuur. De kantonrechter heeft hem destijds wel veroordeeld.

Agenten die bij het ongeluk in Lelystad aanwezig waren, hebben de verdachte meerdere keren horen praten over het ongeval. De verdachte zou hebben gezegd 'die oude mensen zouden nooit moeten rijden' en 'de doden zijn toch wel dood. Ik moet hiermee leren leven'. In de rechtbank ontkent de verdachte dit te hebben gezegd.

Spreekrecht
De vader van het omgekomen jongetje maakte gebruik van het spreekrecht. Naast hem zaten zijn moeder, die het ongeluk heeft overleefd, en zijn vrouw, de moeder van het omgekomen kind. Voor hen op tafel werden de foto's neergezet van de twee omgekomen slachtoffers. De foto's werden ook gebruikt bij de uitvaart van de opa en zijn kleinzoon. De verdachte heeft één keer naar de foto's gekeken.

De vader van de omgekomen jongen gebruikte zijn spreekrecht om de verdachte twee vragen te stellen. Hij wilde weten waarom de man nooit excuses heeft gemaakt voor zijn daden. Ook de uitspraak 'de doden zijn toch wel dood' heeft de familie erg veel pijn gedaan. De tweede vraag van de nabestaande is welke strafeis de verdachte zou eisen als hem dit was overkomen. Daarnaast refereerde de vader naar de eerdere boete over het rijden op de vluchtstrook. "Hadden ze maar je rijbewijs afgenomen."

Overstuur
De verdachte raakte volledig overstuur nadat de rechter hem vroeg deze vragen te beantwoorden. In tranen en met de vuisten slaand op de tafel schreeuwde hij dat hij had gesmeekt om contact te krijgen met de nabestaanden. Na afloop bood de verdachte zijn excuses aan voor de uitspraak die agenten hadden gehoord na het ongeval. De verdachte blijft erbij dat hij zich niet herinnert dit te hebben gezegd.

Op de vraag welke strafeis de verdachte zou eisen indien hem dit was overkomen, kon de man geen antwoord geven. "Weet niet wat pijn zou verlichten." De vader van de omgekomen jongen was het niet eens met dit antwoord. Hij zei tegen de rechter dat hij hoopt dat de verdachte "de rest van zijn leven wegrot in de de bak".

Bloemen en knuffels
Het ongeluk aan de Larserdreef had grote impact in Lelystad. Op de plaats waar het gebeurde werden bloemen en knuffels neergelegd. Ruim twee jaar later is op de plek van het ongeluk nog altijd een herdenkingsplek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel