Woningbouwplannen Swifterbant-Zuid en Biddinghuizen 'spannend' bij opening Lelystad Airport

DRONTEN • Do 20 januari 2022 | 17:12 • Donderdag 20 januari 2022 | 17:12

Bij de opening van Lelystad Airport wordt het spannend of de geluidsoverlast in nieuwbouwwijken Swifterbant-Zuid en De Graafschap 2 in Biddinghuizen binnen de marges blijft. Dat blijkt uit nieuwe stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Volgens nieuwe regelgeving moet omgevingsgeluid in woongebieden anders berekend worden. Het vliegtuiggeluid moet nu worden opgeteld bij het al aanwezige geluid van bijvoorbeeld bedrijven en het wegverkeer. GroenLinks Dronten stelt hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Dronten (B&W).

In woonwijken mag een bepaalde hoeveelheid geluid zijn. Staatssecretaris Steven van Weyenberg (D66) van Infrastructuur en Waterstaat stuurde de Tweede Kamer deze week een brief over de nieuwe rekenregels voor geluidsoverlast. In een meegestuurd rapport gaan de adviesbureaus M+P en To70 in op de gevolgen van Lelystad Airport op de woningbouwplannen in de gemeente Dronten.

In de stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd zit een notitie waarin de geplande woningbouwontwikkelingen bij Swifterbant-Zuid en De Graafschap 2 in Biddinghuizen expliciet worden genoemd. Het is bij deze toekomstige wijken nog onduidelijk of de sterkte van het omgevingsgeluid onder de grens blijft.

Zorgen over effect op bestrijding woningnood
GroenLinks zegt dat de nieuwe geluidsregels een veel beter beeld geven van de te verwachten overlast van het vliegveld. De partij vraagt nu aan B&W of het college bekend is met deze informatie en of dit wordt gebruikt bij de plannen voor Swifterbant-Zuid.

GroenLinks was al tegen de uitbreidingsplannen van het vliegveld in Lelystad, maar de partij zegt dat de zorgen toenemen als het 'bestrijden van de woningnood in de gemeente hierdoor in gevaar komt'. In Swifterbant-Zuid zijn volgens GroenLinks al zorgen over mogelijke geluidsoverlast van een naastgelegen agrarische ondernemer.

Belangen toekomstige bewoners waarborgen
Het college wil het bestemmingsplan voor Swifterbant-Zuid nog voor de verkiezingen aan de gemeenteraad voorleggen. GroenLinks wil voordat dat gebeurt weten of de belangen van de toekomstige bewoners van de wijk gewaarborgd zijn en of de geluidsoverlast van vliegtuigen in de berekeningen is meegenomen.

GroenLinks noemt bouwen in de gemeente noodzakelijk, omdat het moeilijk is om een huis te vinden in de gemeente en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen lang zijn. "Ook voor het behouden van het voorzieningenniveau van met name Biddinghuizen en Swifterbant is bouwen van groot belang", zegt de partij. "Dat juist beide dorpen nu door de gevolgen van Lelystad Airport worden geraakt in de mogelijke groei is extra zuur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel