Politiek twijfelt over woningen aan Boomgaardweg

ALMERE • Vr 21 januari 2022 | 14:55 • Vrijdag 21 januari 2022 | 14:55

De Almeerse gemeenteraad worstelde donderdagavond met de prille woningbouwplannen aan de Boomgaardweg in de Almeerse Parkwijk. Politieke partijen hadden veel vragen over de mogelijke komst van twee appartementencomplexen met daarin zo'n 70 tot 80 starterswoningen, waaronder een onbekend aantal voor dak- en thuisloze jongeren.

Ook al is de voltallige raad het er over eens dat er woningen in de stad moeten komen voor dakloze jongeren. Niet alle partijen zijn ervan overtuigd dat de parkachtige locatie aan de Boomgaardweg de juiste plek is. Een buurt waar nu vooral senioren wonen en ook een aantal zorginstellingen staan waar psychiatrisch patiënten wonen en behandeld worden.

Bang voor overlast
Omwonenden spraken de gemeenteraad toe over de overlast die dat nu al geeft en over hun angst dat met de komst van de dakloze jongeren die overlast nog erger wordt. De zorginstellingen zijn op hun beurt bezorgd over de privacy van hun cliënten als er vlak naast de klinieken appartementencomplexen worden gebouwd.

Collegepartij GroenLinks uitte tijdens de gemeenteraadsvergadering grote twijfels en vroeg met klem om te kijken naar andere plekken in de stad. De partij kreeg bijval van oppositiepartijen PVV, Partij voor de Dieren en SP.

'Dakloze jongeren hebben geen stem'
Als laatste kwam wethouder Froukje de Jonge aan het woord. Ze heeft begrip voor de zorgen van omwonenden en gaf toe dat als zij in de buurt had gewoond, misschien ook wel de gemeenteraad op andere gedachten had willen brengen. Maar daarna nam ze het op voor de dakloze jongeren 'die geen stem hebben'. Ze was het niet eens met de stelling dat dreigende dak- en thuislozen gelijk staan aan overlast. Dat het geen probleemjongeren waren maar jongeren met een probleem. En dat het grootste probleem is dat zij geen huis hebben.

Daarnaast wees ze omwonenden erop dat ze allemaal hadden kunnen weten dat er ooit op die plek gebouwd zou worden. De grond was niet bestemd als bos of park maar als plek voor een maatschappelijke voorziening. Ze had gedacht dat woningen juist minder overlast zouden veroorzaken voor de buurt dan nog een zorginstelling of bijvoorbeeld een school.

Ze snapt dat omwonenden balen dat ze door de woningen geen vrij uitzicht meer hebben op het groen. Maar - voegde ze daaraan toe - Parkwijk ligt midden in de stad en met zo'n grote woningbehoefte is een groen en vrij uitzicht midden in het centrum een utopie.

Of het pleidooi van de wethouder de twijfels van de gemeenteraad heeft weggenomen, zal volgende week blijken. Dan staat het onderwerp opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel