Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 24.000 kippen gedood

LELYSTAD • Za 22 januari 2022 | 20:32 • Zaterdag 22 januari 2022 | 20:32

Bij een leghennenbedrijf aan de Meeuwenweg in Lelystad is vogelgriep vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat het om een zeer besmettelijke en ziekmakende variant van het virus.

Om verdere verspreiding te voorkomen, zijn de ongeveer 24.000 aanwezige dieren geruimd. Daar is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdagavond laat mee begonnen.

In een straal van tien kilometer rond het Lelystadse bedrijf liggen twintig andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod van vogels, mest, strooisel en eieren. In een gebied van drie kilometer rond het getroffen bedrijf zijn vier boerderijen met pluimvee. Deze worden door de NVWA extra in de gaten gehouden.

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. Voorkomen moet worden dat meer vogels ziek worden van het virus.

Vervoersverbod geldt voor onderstaand gebied


Niet eerste geval van vogelgriep in Flevoland
Het is het vierde bedrijf in Flevoland waar deze winter vogelgriep is geconstateerd. In november waren drie pluimveebedrijven in Zeewolde getroffen door het virus. De maatregelen rond deze bedrijven zijn inmiddels opgeheven.

Begin deze maand werden dode vogels gevonden in de Oostvaarderplassen waarvan vastgesteld is dat deze zijn gestorven aan de vogelgriep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel