'Rode lampen op hoge windmolens kunnen uit'

FLEVOLAND • Ma 24 januari 2022 | 10:29 • Maandag 24 januari 2022 | 10:29

De rode waarschuwingslampen voor het luchtverkeer op hoge windmolens kunnen veilig worden uitgezet. Dat blijkt volgens de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) uit proeven op het Zeeuwse windpark Krammer.

In Zeeland zijn twee systemen getest die naderende vliegtuigen zien aankomen, zodat de waarschuwingslampen alleen dan hoeven te branden. De provincies en de windmolenbranche laten weten dat ze nu "kijken naar de uitrol van deze technieken over heel Nederland".

Een van de systemen gebruikt een radarsysteem. Na gunstige testresultaten in Zeeland wordt de techniek nu ook in het nieuwe Windpark Friesland toegepast. Het tweede systeem gebruikt het signaal van transponders, de zenders die vliegtuigen gebruiken om zich te identificeren. Ook dit blijkt goed te werken. "Het systeem wordt op dit moment ingeregeld. Dat betekent dat sinds begin dit jaar de rode luchtvaartlampen in Windpark Krammer steeds minder aanstaan", zeggen NWEA en IPO.

Klachten uit Bunschoten
De rode lampen zijn verplicht voor alle windmolens die hoger zijn dan 150 meter, zoals er ook veel in Flevoland staan. De lampen moeten de hele nacht aanstaan. Dat heeft al gezorgd voor klachten vanuit de provincie Utrecht. Het gemeentebestuur van Bunschoten-Spakenburg klaagde over lichtoverlast.

De geslaagde proef in Zeeland betekent niet dat de lampen in Flevoland meteen uit kunnen. Per windpark moeten vliegtesten worden gedaan om te kijken of het gekozen systeem daar wel goed werkt. Per windpark kost een radar- of transpondersysteem tussen de 60.000 en 100.000 euro. De windsector, de provincies en de Rijksoverheid steggelen nog over wie dat moet betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel