Motie om anti-abortusdemonstranten weg te houden bij kliniek

ALMERE • Ma 24 januari 2022 | 13:26 • Maandag 24 januari 2022 | 13:26

Er komen mogelijk regels voor anti-abortusdemonstranten bij de abortuskliniek in de Almeerse Muziekwijk. Een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad steunt een motie van de PvdA om een bufferzone bij het gebouw in te stellen. Een bufferzone is een gebied rondom een abortuskliniek waarin anti-abortusdemonstranten niet aanwezig mogen zijn.

Volgens PvdA-raadslid Leida Höhle hebben meerdere klinieken in het land zo'n bufferzone voor anti-abortusdemonstranten. De politica vindt een dergelijk gebied in Almere ook nodig. "Het verschilt natuurlijk van bezoeker tot bezoeker, maar ik heb niet al te lang geleden iemand gesproken bij de Almeerse abortuskliniek en die geeft aan: soms komen mensen huilend over de drempel. Dat is vreselijk."

De motie riep in eerste instantie op tot een verbodsgebied van 250 meter rondom de Almeerse abortuskliniek. Dat kon juridisch niet worden vastgelegd. Daarom is de 250 meter veranderd in 'een effectieve, proportionele bufferzone'. "We geven het nu in handen van het college, zo van: het moet ongeveer zo groot zijn. Het moet wel effectief zijn, dus dat het niet meer mogelijk is om deze vrouwen/bezoekers lastig te vallen." Volgens Höhle is de wethouder degene die zo'n bufferzone kan instellen.

De Almeerse gemeenteraad stemt donderdag over de motie. Als het voorstel wordt aangenomen, hoopt Höhle dat de regels zo snel mogelijk ingaan. Eerder riep het Humanistisch Verbond al op tot een bufferzone in Almere, waarop sympathisanten duizenden mailtjes stuurden naar burgemeester Weerwind.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel