Lego-maquette van toekomstige stadswijk Hortus

ALMERE • Ma 24 januari 2022 | 22:53 • Maandag 24 januari 2022 | 22:53

Vier studenten van Hogeschool Windesheim zijn tijdens hun stage bij de gemeente Almere bezig met een bijzondere opdracht. Met legosteentjes bouwen zij een maquette van de toekomstige stadswijk Hortus. Deze wijk komt na de wereldtuinbouwtentoonstelling op het Floriade-terrein.

De gemeente krijgt veel vragen over hoe de woonwijk eruit komt te zien. Dit is op een plattegrond vaak lastig te zien, door de maquette moet dit duidelijker worden. Ook halen Almeerders de woonwijk en het evenement geregeld door elkaar, vertelt Ria van Dijk van de gemeente.

Almere werd al eerder nagebouwd met miljoenen legosteentjes. Deze tentoonstelling was in de Kunstlinie te zien. De gemeente liet zich door dit idee inspireren. Op deze manier hoopt ze een brede doelgroep aan te spreken. "Een Floriade trekt vaak een ouder publiek en dat terwijl Almere een jonge stad is", aldus van Dijk.

Uitdaging
De studenten die de maquette bouwen, studeren bouwkunde en lopen stage op de afdeling stedenbouw bij de gemeente Almere. Het viertal was direct enthousiast toen ze hoorden dat ze met LEGO aan de slag moesten. "Dat is natuurlijk leuk. Af en toe ben je heel erg bezig met verslagen maken. Dan is dit een leuke afleiding. En ook als ik tegen mijn vrienden en familie zeg dat ik voor mijn stage wat doe met LEGO, zeggen ze: jij hebt echt geluk dat je de kans krijgt om dit te doen."

Computermodellen
Toch is het ook een uitdaging om Hortus na te bouwen. Zo zijn bepaalde kleuren moeilijk te krijgen en moeten de bomen en planten er realistisch uitzien. De maquette moet een zo goed mogelijk beeld geven van de realiteit. "Voor de gebouwen maken we een voorbeeld van de blokjes die we al hebben. Op basis daarvan proberen we op de computer een model te maken met de juiste kleuren en de juiste blokjes. Dan stellen we een lijst op met de juiste hoeveelheden. Zo komen we tot het definitieve ontwerp," vertelt een van de studenten.

De maquette wordt in totaal zestien vierkante meter groot. Het eindresultaat wordt tentoongesteld op de Floriade.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel