Recherchebureau roept op om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan

ALMERE • Di 25 januari 2022 | 17:14 • Dinsdag 25 januari 2022 | 17:14

Hoffmann Bedrijfsrecherche uit Almere is een campagne gestart om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Het bureau roept op om op te staan tegen ongewenste omgangsvormen. Dat deed Hoffmann twee jaar geleden ook al. De actie van nu valt bij toeval samen met het nieuws over het ongepaste gedrag bij het tv-programma 'The Voice of Holland'.

Hoffmann doet onderzoek naar grensoverschrijdende situaties op de werkvloer. Dat doet het bedrijf in opdracht van werkgevers. Er werden voor de coronacrisis zo'n 12 onderzoeken per jaar uitgevoerd, dat aantal liep vorig jaar op tot 60. Het Almeerse recherchebureau krijgt sinds het nieuws over 'The Voice of Holland' nog meer aanvragen voor offertes binnen. Johan Klokman van het bedrijf merkt dat ongewenst gedrag in coronatijd lijkt te zijn verplaatst naar het internet, vanwege het thuiswerken. En op de werkvloer ontbreken in deze tijd nog wel eens leidinggevenden wat dergelijk gedrag in de hand werkt, zegt hij.

Leidinggevende
"Maak het bespreekbaar" is het doel van de campagne. Volgens Klokman kunnen slachtoffers - veelal vrouwen - hun verhaal vaak niet kwijt. Hij hoort geregeld terug dat wordt gezegd 'dat het erbij hoort'. Toch schuilt in ongewenst gedrag altijd een seksuele ondertoon en vaak ook een machtspositie, zegt Klokman. Volgens hem begint het bij de leidinggevende. "Het voorbeeldgedrag van de leidinggevende en de mogelijkheid tot het melden van ongewenste gedragingen." Hij vindt dat thuiswerken geen excuus hoort te zijn voor ongewenst gedrag. "Altijd in contact met je medewerkers blijven. Zeker in dit soort tijden", is Klokman's advies voor managers.

Maatregelen
Hoffman Bedrijfsrecherche spreekt voor een onderzoek met de opdrachtgever, vermeende slachtoffers en vertrouwenspersonen. Ook worden opmerkelijke situaties rondom de betreffende personen onderzocht. De onderzoeksresultaten worden overlegd aan de opdrachtgever. "En dan is het aan onze opdrachtgevers om arbeidsrechtelijke maatregelen te nemen." Volgens Klokman leidt een onderzoek meestal tot een berisping, een overplaatsing of ontslag. "Afhankelijk van de zwaarte van het vergrijp."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel