Flevo-landschap: wilde otter dood door vogelgriep

LELYSTAD • Wo 26 januari 2022 | 13:02 • Woensdag 26 januari 2022 | 13:02

Een wilde otter die 1,5 week geleden in Natuurpark Lelystad werd aangetroffen is twee dagen later doodgegaan aan vogelgriep. Het is het eerste besmette zoogdier dat in de beheergebieden van Flevo-landschap werd aangetroffen, meldt Rolf Hendriks van de natuurorganisatie. Hij vermoedt dat de otter is gestorven na het eten van een zieke vogel.

De otter werd op zaterdag 15 januari levend aangetroffen in de noordwestelijke hoek van het park, in de bosrand bij de Larserringweg. "In eerste instantie dachten we aan een aangereden otter", zegt Hendriks. "De otter is in quarantaine geplaatst, eten en drinken gegeven, antibiotica toegediend en vervolgens hebben we hem met rust gelaten." Volgens Hendriks knapte het dier op, maar stierf het alsnog maandagochtend. Daarna volgde sectie. In het bloed werd het vogelgriepvirus aangetroffen.

Symptomen
Flevo-landschap had al vermoedens van vogelgriep. Het dier kwam versuft over, zei Hendriks. "In rondjes lopen, niet reageren op prikkels, heel erg afwezig zijn. En die symptomen had de otter allemaal." Volgens Hendriks kan het virus blijkbaar overspringen van vogels op zoogdieren, zoals de otter en de vos. Met de 4 wilde otters die het natuurpark in een verblijf houdt gaat het goed, zegt hij. "We hebben afgelopen week extra alert gekeken wat er gebeurt met dode en zieke dieren. We hoeven de otters niet in quarantaine te houden, maar we houden het wel goed in de gaten."

Foto: Margalith Goud

In de omgeving van het natuurpark leven 10 wilde otters die zich verspreiden door een groot gebied, zegt Hendriks. "Hun territorium kan kilometers groot zijn". Volgens hem kun je vogelgriep niet uitsluiten in het natuurpark. "De gehouden dieren blijven ook wilde otters. Het is heel moeilijk om dat risico tot nul te beperken, maar door extra te kijken wat er in het verblijf terecht komt - zoals dode vogels - houden we extra in de gaten. Meer kunnen we niet doen."

Waarschuwingsborden voor het vogelgriepvirus ontbreken nog in de natuurgebieden van Flevo-landschap. Dat komt omdat er tot nu toe alleen dode vogels in de Lepelaarplassen zijn gezien. "We zien dode vogels liggen, maar we mogen daar niet bij", zegt Hendriks over het afgesloten natuurgebied. De natuurorganisatie waarschuwt op zijn website voor vogelgriep. Als er dode dieren in publiek toegankelijke gebieden worden gevonden dan gaat de natuurorganisatie wel waarschuwingsborden plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel