Maatregelen moeten einde maken aan patiëntenstop huisartsen

NOORDOOSTPOLDER • Do 27 januari 2022 | 6:00 • Donderdag 27 januari 2022 | 6:00

Een pakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat er nieuwe huisartsen naar Noordoostpolder komen en zo een eind maken aan de begin dit jaar ingevoerde patiëntenstop in Emmeloord.

Zo moeten er meer opleidingsplaatsen komen voor jonge dokters en wil de gemeente Noordoostpolder Emmeloord aantrekkelijk maken voor jonge huisartsen. Bijvoorbeeld door de inspanning om ook de partner van de arts aan een baan te helpen. Het initiatief voor al deze maatregelen komt van de huisartsen in Emmeloord, de gemeente Noordoostpolder, huisartsenorganisatie Medrie en verzekeraar Zilveren Kruis.

Op dit moment zit het aantal patiënten bij dokterspraktijken in Emmeloord boven de norm. Nieuwe huisartsen komen er niet bij, omdat jonge dokters niet naar plattelandsgebieden willen verhuizen. Ondertussen groeit de bevolking van Emmeloord en lopen veel huisartsen tegen hun pensionering aan. Volgens huisarts Jan van Faassen zullen de komende jaren meerdere artsen in Emmeloord stoppen, onder wie hijzelf. Datzelfde probleem speelt ook in de dorpen in Noordoostpolder en op Urk, maar daar is het nog niet tot een patiëntenstop gekomen. Ook de huisartsen daar worden betrokken bij de gesprekken om oplossingen te vinden, zegt Van Faassen.

Verzekeraar Zilveren Kruis voegt zich volgende week bij het overleg. Veel inwoners van Noordelijk Flevoland zijn bij die verzekeraar aangesloten. Zilveren Kruis zegt onder meer te kunnen bijdragen in de kosten voor vernieuwing van verouderde ict-systemen in de dokterspraktijken. Dat kan helpen om een huisarts naar Noordoostpolder te halen, zegt een woordvoerder van de verzekeraar.

'Kijk naar de voordelen'
Huisarts Wouter Hanssen snapt niet zo goed waarom jonge huisartsen niet naar plattelandsgebieden willen komen en wijst op alle voordelen. Hij woont en werkt sinds zeven jaar met veel plezier in Emmeloord. Ondanks de werkdruk als huisarts ervaart hij veel voordelen in de Noordoostpolder. "Je hebt hier ontzettend mooie natuur en je hebt hier de ruimte. De mensen zijn vriendelijk, aardig, spontaan. En er zijn geen stadsproblemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel