OM eist vijf jaar cel en tbs tegen moeder die wordt verdacht van doden baby Yara

LELYSTAD • Di 1 februari 2022 | 14:20 • Dinsdag 1 februari 2022 | 14:20

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen de 26-jarige Lelystedelinge die ervan wordt verdacht haar negen maanden oude baby Yara met de drug GHB om het leven te hebben gebracht. De officier vindt dat er sprake is van doodslag.

Eerder vandaag werd duidelijk dat de vrouw trekken heeft van een persoonlijkheidsstoornis. Dat hebben een psychiater en psycholoog gezegd tijdens de tweede zittingsdag van de rechtszaak. De officier eiste daarom naast de gevangenisstraf ook tbs. Die behandeling zou moet starten als de verdachte haar celstraf heeft uitgezeten.

De deskundigen kunnen niet precies zeggen wat de verdachte precies heeft, maar concluderen dat het trekken van borderline kunnen zijn. Volgens hen heeft de vrouw een ‘sterk kader’ nodig en is de kans aanwezig dat ze terugvalt op het gebruik van drugs. De deskundigen zouden het liefst een nieuw onderzoek naar de vrouw willen omdat het huidige onderzoek tien maanden oud is. In de tussentijd heeft ze laten zien dat ze zich niet aan voorwaarden houdt die zijn gesteld. Maandag bleek namelijk dat de vrouw regels had overtreden bij de verslavingskliniek waar ze in behandeling was.

De officier van justitie en de advocaat van de verdachte verwachten geen grote andere diagnoses bij een nieuw onderzoek. De rechtbank is het daarmee eens en daarom gaat de zaak gewoon verder. Op twee maart volgt een uitspraak. Als de rechtbank dinsdag alsnog vindt dat er extra onderzoek nodig is, zal op 2 maart alleen een tussenvonnis worden gegeven.

Nog steeds een kinderwens
Tijdens de tweede zittingsdag heeft de vrouw aangegeven dat ze nog steeds een kinderwens heeft. Baby Yara was haar enige kind. Zij stief in oktober 2020 onverwacht. Artsen dachten eerst aan wiegendood, maar later werden sporen van GHB in haar urine gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de moeder van doodslag, dan wel dood door schuld. Volgens de advocaat van de verdachte zet vraagtekens bij de manier waarop het urine-onderzoek van de baby is gegaan. Ze blijft er bij dat haar cliënt niet opzettelijk Yara om het leven heeft gebracht. Ze vraagt dan ook om vrijspraak.

De Lelystadse verklaarde maandag in de rechtbank dat ze op de bewuste dag drank en drugs had genomen. Ze snoof cocaïne, rookte crack en dronk wijn. Later nam ze ook GHB. Ze zei dat ze haar verslaving niet onder controle had. Na middernacht zag ze dat de baby met blauwe lippen in de box lag. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze later overleed.

Maandag sprak ook de vader van Yara. De ouders waren in oktober 2020 niet meer bij elkaar. De man heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen door de gebeurtenissen. Hij eist een schadevergoeding van 35.000 euro.

Buiten de rechtbank kwam het maandag tot een handgemeen tussen nabestaanden van Yara. Tijdens de pauze liepen de emoties hoog op tussen de vader van de verdachte en een familielid. Er is gespuugd en met een bril gegooid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel