Nabestaanden baby Yara gaan elkaar in pauze rechtszaak te lijf

LELYSTAD • Ma 31 januari 2022 | 10:08 • Maandag 31 januari 2022 | 10:08

Nabestaanden van de overleden baby Yara uit Lelystad zijn maandagmiddag tijdens de pauze van de rechtszaak slaags met elkaar geraakt op het naastgelegen station Lelystad. De moeder van het meisje wordt ervan verdacht haar baby om het leven te hebben gebracht met de drug GHB. De rechtszaak wordt van maandag tot en met woensdag behandeld. Tijdens de pauze liepen de emoties hoog op tussen de vader van de verdachte en een familielid. Daarbij is gespuugd en met een bril gegooid.

Baby Yara kwam in oktober 2020 onder verdachte omstandigheden om het leven. In eerste instantie dachten artsen aan wiegendood, maar in de urine van het negen maanden oude meisje bleken sporen van GHB te zitten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de moeder van doodslag, dan wel dood door schuld.

De vrouw zegt dat ze haar dochter niet heeft vermoord. "Ik heb haar in ieder geval niet bewust van het leven beroofd. Ik hield ondanks mijn verslaving meer van haar dan wie dan ook." Maandag vertelde de moeder van het meisje dat ze op de dag dat het misging met Yara de hele dag drugs heeft gebruikt.

Coke, crack, GHB en wijn
Ze bracht Yara op 1 oktober naar de kinderopvang en meldde zichzelf daarna ziek van werk om te gebruiken. Ze pinde geld, belde een dealer en snoof coke en rookte ook crack. Ze dronk er verder glazen wijn bij.

Aan het begin van de middag bestelde ze opnieuw coke en later op de dag kwam een GHB-dealer langs. Yara was inmiddels weer opgehaald bij de opvang.

Het drugsgebruik ging de hele avond door. Op een gegeven moment zou de moeder zich schuldig hebben gevoeld en het meisje naar beneden hebben gehaald. Kort daarna is ze in de box gelegd zodat de moeder pizza kon eten en nog meer drugs kon gebruiken. Na middernacht zag ze dat de baby met blauwe lippen in de box lag.

Nadat de baby in het ziekenhuis belandde werd op 3 oktober de behandeling gestaakt. Yara had ernstig zuurstoftekort geleden.

De moeder van het meisje heeft altijd beweerd dat een stofwisselingsziekte Yara fataal moet zijn geworden. Deskundigen denken dat niet. Zij kunnen ook niet zeggen of het meisje de GHB heeft gedronken of dat het aan een speentje of haar handjes heeft gezeten.

De vader van het meisje was niet meer samen met de verdachte. Hij heeft volgens zijn advocaat een posttraumatische stressstoornis opgelopen door hoe hij zijn dochter aantrof in het ziekenhuis. Hij moet traumatherapie ondergaan voor de momenten dat hij haar zag aan alle apparatuur en voor het moment dat de stekkers eruit werden getrokken. De vader van Yara eist een schadevergoeding van 35.000 euro.

Verschillende nabestaanden kwamen maandag aan het woord in de rechtbank. De vader van Yara: "Mijn leven is al een jaar lang een kwelling, vooral de nachten zijn afschuwelijk. Ik zal haar nooit groot zien groeien, terwijl het allemaal voorkomen had kunnen worden."

Moeder volgde behandeling, maar overtrad regels
De moeder van het meisje werd in november opgepakt en werd vorig jaar juni vrijgelaten om een behandeling te volgen bij Verslavingskliniek Basalt in Almere. Die wil de behandeling nu stoppen, omdat de vrouw meerdere regels zou hebben overtreden.

De verdachte zou drie fouten hebben gemaakt. Met nieuwjaar zat er alcohol in haar urine, ze had een relatie met een voor de kliniek onbekende man en ze ging een kamer binnen van een andere cliënt terwijl dat niet mocht.

De vrouw ontkent in de rechtbank alcohol te hebben gehad. "Ik heb alleen alcoholvrij gehad op de verjaardag van mijn vader. Ik heb de kans van de verslavingskliniek 100 procent gepakt. Ik heb heel hard gevochten en ben trots op wat ik heb bereikt."

De rechtszaak dient maandag en dinsdag in de rechtbank in Lelystad. De eerste dag was rond kwart voor vier 's middags afgerond. Dinsdag worden de omstandigheden van de moeder besproken, de aanklacht van het Openbaar Ministerie en er volgt een strafeis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel