Drie jaar cel en tbs voor dood baby Yara

LELYSTAD • Wo 2 maart 2022 | 14:01 • Woensdag 2 maart 2022 | 14:01

De moeder van baby Yara uit Lelystad heeft drie jaar gevangenisstraf en tbs gekregen voor de dood van haar negen maanden oude dochter. De rechtbank in Lelystad achtte bewezen dat het kind in oktober 2020 is overleden als gevolg van een overdosis van de drug GHB. De moeder wordt dood door schuld verweten. De drug is op de een of andere manier in het kind gekomen, mogelijk via een speen.

In eerste instantie dachten de artsen aan wiegendood, maar in de urine van de baby bleken later sporen van GHB te zitten. Het OM eiste eerder vijf jaar cel. De officier vindt dat er sprake is van doodslag, omdat ze roekeloos met drugs omging terwijl ze als enige de zorg over haar kind had. De advocaat van de verdachte zet vraagtekens bij de manier waarop het urineonderzoek van de baby is gegaan. Ze blijft erbij dat haar cliënt Yara niet opzettelijk om het leven heeft gebracht. Ze vroeg dan ook om vrijspraak.

Opzet in het spel?
De rechtbank heeft zich over de vraag gebogen of de moeder verantwoordelijk gehouden moet worden voor de dood van Yara. Er is geen bewijs dat er sprake is van opzet. Het handelen van de moeder dat uiteindelijk tot de dood van het kind leidde is wel bewezen. Zij wist van de gevaren van drugs en toch heeft zij, met de baby in huis, GHB gebruikt.

In de rechtszaak die begin februari diende werd duidelijk dat de vrouw trekken heeft van een persoonlijkheidsstoornis. Dat bleek uit onderzoek van een psycholoog. De rechtbank nam de eis van de officier van justitie over dat de vrouw na haar gevangenisstraf een verplichte behandeling moet ondergaan en legde tbs op.

De Lelystadse verklaarde in de rechtbank dat ze op de bewuste dag drank en drugs had genomen. Ze snoof cocaïne, rookte crack en dronk wijn. Later nam ze ook GHB. Ze zei dat ze haar verslaving niet onder controle had. Na middernacht zag ze dat de baby met blauwe lippen in de box lag. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht waar ze later overleed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel