Invoering recycletarief zorgt voor flinke daling restafval

NOORDOOSTPOLDER • Di 1 februari 2022 | 11:27 • Dinsdag 1 februari 2022 | 11:27

Inwoners van Noordoostpolder gooiden vorig jaar veel minder restafval weg dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van afvalverwerker HVC.

In juli 2020 werd in Noordoostpolder het recycletarief ingevoerd. Inwoners die hun afval niet scheiden moeten meer afvalstoffenheffing betalen. Dat besluit heeft effect gehad. Volgens HVC werd de grijze container in 2021 de helft minder vaak langs de weg gezet dan het jaar ervoor.

De gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner van Noordoostpolder is gedaald van 140 kilogram in 2020 naar 103 kilogram vorig jaar. De verwachting is dat de hoeveelheid zelfs onder de 100 kilogram uitkomt als alle cijfers bekend zijn.

CDA: 'Compliment aan de inwoner'
Johan Goos van het CDA in Noordoostpolder is blij met de voorlopige resultaten van HVC. De christendemocraten kwamen samen met de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Noordoostpolder op het idee voor het recycletarief. "Ik denk dat we een groot compliment moeten geven aan onze inwoners", concludeert Goos. "Door de prikkel - beter scheiden loont - heeft het effect gehad en zijn onze inwoners het afval beter gaan scheiden."

Afval is geld waard
Dankzij het beter scheiden van afval wordt er ook meer verdiend op de reststromen. In 2020 bedroegen de inkomsten zo'n 600.000 euro. Vorig jaar was dat gestegen naar 800.000 euro. De stijging komt grotendeels door een hogere opbrengst van oud papier. Volgens Goos merkt de inwoner van Noordoostpolder de verbeterde afvalscheiding in zijn portemonnee. "Ik heb dit jaar 30 euro minder aan afvalbelasting hoeven te betalen door beter scheiden dan in 2020", geeft hij als voorbeeld.

Het recycletarief in Noordoostpolder heeft niet geleid tot meer afvaldumpingen. De gemeente houdt dat in de gaten. Het aantal dumpingen is niet toegenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel