Jaar cel geëist tegen lid pedofielenvereniging Martijn

LELYSTAD • Wo 2 februari 2022 | 6:44 • Woensdag 2 februari 2022 | 6:44

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf geëist tegen drie leden van pedofielenvereniging Martijn, waaronder Nelson M. uit Lelystad, die en passant zijn advocaat Theo Hiddema ontsloeg. De drie verdachten worden verweten dat ze de vereniging die al in 2014 door de Hoge Raad verboden werd, hebben voortgezet.

Naast Nelson M. (27) gaat het om Marthijn U. (49) en Norbert de J. (43) uit Hengelo. Ze waren niet bij hun strafzaak aanwezig. M. heeft volgens zijn voormalige advocaat Theo Hiddema politiek asiel aangevraagd in Mexico.

De drie verdachten zouden online hebben gestreden voor het legaliseren van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Ze ontkennen of bagatelliseren volgens het OM de schadelijkheid van seksueel contact tussen kinderen en volwassenen en zetten kinderen als lustobject neer. Dat gebeurde volgens het OM tussen april 2014 en maart 2021 met publicaties op websites en sociale media en door het versturen van e-mails naar leden op een mailinglist.

"De vereniging Martijn draagt bij aan een subcultuur waarin seks met kinderen als normaal wordt gezien", zei de officier van justitie. Op zijn website heeft U. volgens het OM kinderen als seksuele wezens omschreven. De J. zou de site hebben ontworpen en het technisch beheer hebben verzorgd.

Op de website van U. staat ook een verwijzing naar een andere site waarop oude notulen van de vereniging terug zijn te vinden. Het OM vond de notulen ook op de harde schijf van M. Bovendien spraken U. en M. in Skype-gesprekken over de doorstart van Martijn, aldus de officier. Dan is er nog een zelfgemaakt videoplatform waarop verdachten video's over pedoseksualiteit plaatsen. De verdachten hebben volgens de officieren "geen enkel moment ingezien dat het psychisch schadelijk is voor kinderen".

De Rotterdamse rechtbank heeft de strafzaak inmiddels afgerond. Advocaat Theo Hiddema zou donderdag nog een pleidooi voor zijn cliënt Nelson M. houden, maar de advocaat is door de Lelystedeling in de loop van de dag ontslagen. Waarom dat gebeurde is niet bekend gemaakt. De rechtbank doet op 8 maart uitspraak in de strafzaak.

Nelson M. moet in een later stadium nog een keer voor de rechter komen omdat hij 10.000 afbeeldingen met kinderporno in bezit had. Die zaak dient op 11 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel