'Nieuwe rechters voor pedoactivist Nelson M. door blunder rechtbank'

LELYSTAD • Vr 11 maart 2022 | 12:31 • Vrijdag 11 maart 2022 | 12:31

Pedoactivist Nelson M. (27) krijgt waarschijnlijk nieuwe rechters toegewezen in zijn strafzaak over het voorzetten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dat meldt het ANP. Het is het gevolg van een vergissing van de rechtbank Rotterdam.

De rechtbank publiceerde dinsdag op de website rechtspraak.nl per ongeluk en voortijdig een concept van een vonnis waarin voormalig Lelystedeling M. werd vrijgesproken. Dit terwijl de advocaat van M., Theo Hiddema, zijn pleidooi nog moest houden. De rechtbank Rotterdam zegt de fout zeer te betreuren. De rechters trekken zich terug en verzoeken drie collega-rechters om de zaak van M. af te maken.

M. is één van de drie verdachten in de zaak die draait om het voortzetten van de pedofielenvereniging, terwijl de Hoge Raad die al in 2014 als illegaal had bestempeld. Twee andere oud-leden, Marthijn U. (49) en Norbert de J. (43) uit Hengelo, werden dinsdag veroordeeld tot celstraffen van vier en zes maanden.

Conceptvonnis was al geschreven
Het conceptvonnis voor M. was volgens een woordvoerder van de rechtbank al geschreven, nog voordat de rechtbank hoorde dat advocaat Hiddema alsnog een pleidooi wilde houden. M. had Hiddema aanvankelijk aan de kant gezet, omdat hij boos was dat hij het proces niet via een videoverbinding kon volgen. Inmiddels is de breuk hersteld en wil de advocaat M. alsnog verdedigen. Hiddema was dinsdag ziek, waardoor de rechtszaak tegen M. werd uitgesteld.

M. zit zelf in Mexico, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd. De organisatie Free a Girl is een petitie gestart om dat te voorkomen. M. kan overigens geen rechten ontlenen aan de vrijspraak die de rechters voor hem in petto hadden, omdat het vonnis niet is ondertekend en niet is uitgesproken.

Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend. Nelson M. moet 11 mei wel voor de rechter komen in een andere zaak, omdat hij 10.000 afbeeldingen met kinderporno in bezit had.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel