Rechter stelt uitspraak tegen pedoactivist Nelson M. uit

LELYSTAD • Di 8 maart 2022 | 15:13 • Dinsdag 8 maart 2022 | 15:13

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag nog geen vonnis uitgesproken tegen de voormalige Lelystedeling Nelson M., die lid was van pedofielenvereniging Martijn. Dat meldt het ANP. Het Openbaar Ministerie had een jaar cel tegen hem geëist, omdat hij de verboden pedofielenvereniging samen met twee anderen zou hebben voortgezet. De Hoge Raad had de vereniging in 2014 verboden.

De advocaat van Nelson M. was dinsdag ziek en daardoor is de uitspraak voor nu uitgesteld. Diezelfde advocaat werd in februari overigens nog aan de kant gezet door de pedoactivist. M. was boos dat hij het proces niet via Skype kon volgen. Hij zit namelijk momenteel in Mexico, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd.

Celstraffen voor andere twee
De twee anderen zijn veroordeeld tot celstraffen van vier en zes maanden. Volgens de rechters hebben Marthijn U. (49) en Norbert de J. (43) uit Hengelo met het opzetten van meerdere websites, een videokanaal en een mailinglijst "seksueel contact tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt" en de schadelijke gevolgen daarvan "gebagatelliseerd". Kinderen werden daarbij neergezet als "seksuele wezens".

Daarmee deden de twee exact hetzelfde als wat de verboden vereniging Martijn deed, aldus de rechters. "Ze hebben het gerechtelijke vonnis aan hun laars gelapt."

Het vonnis is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Een jaar cel vond de rechtbank te fors. Zij sprak van "schokkend, verwerpelijk en sociaal onwenselijk gepropageerd gedachtegoed", maar merkte op dat "dat gedachtegoed niet gelijk kan worden gesteld met kindermisbruik of het aanzetten daartoe".

Nog een rechtszaak
Nelson M. moet in een later stadium nog een keer voor de rechter komen, omdat hij 10.000 afbeeldingen met kinderporno in bezit had. Die zaak dient op 11 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel