Gemeenten willen gasprijs loskoppelen van tarieven stadsverwarming

FLEVOLAND • Do 3 februari 2022 | 19:57 • Donderdag 3 februari 2022 | 19:57

De samenwerkingsverbanden van 44 grote gemeenten in Nederland hebben minister Rob Jetten van Klimaat en Energie verzocht, om zo snel mogelijk de koppeling tussen de tarieven van de gasprijs en de warmtenetten los te laten.

Volgens de gemeenten worden naar schatting 500.000 gebruikers van de warmtenetten door de koppeling geconfronteerd met een te hoge energierekening door de sterk gestegen gasprijzen. Almere en Lelystad maken deel uit van de G40, een samenwerkingsverband van middelgrote steden in Nederland. In de G4 werken Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen.

In de brief aan de minister staat dat de huidige koppeling van de warmtenetten aan de gastarieven vaak niet terecht zijn. De prijs van aardgas staat in veel gevallen los van de werkelijke kosten die warmteleveranciers maken. Zo draait het warmtenet in Lelystad bijvoorbeeld op biomassa, zoals snoeihout.

In Almere, Lelystad en Zeewolde hebben Vattenfall en EnNatuurlijk warmtenetten. Beide bedrijven hebben begin dit jaar de tarieven met een paar tientjes per maand verhoogd.

Biomassacentrale Lelystad. Foto: Vattenfall

Snelle actie gewenst
De stedennetwerken willen dat de minister snel actie onderneemt. "Ondanks dat niet iedere warmteleverancier het afgelopen jaar maximaal gebruik heeft gemaakt van de geboden tariefruimte zijn wij voorstander van regulering die gebaseerd is op de werkelijke kosten van de warmtevoorziening. De nieuwe tarieven tonen duidelijk aan dat dit niet snel genoeg aangepast kan worden. Wij maken ons hierover zorgen net als de inwoners in onze gemeenten. Dit vermindert het benodigde draagvlak voor de energietransitie", zo is te lezen in de brief.

De hoge gasprijzen bieden volgens de G4 en G40 juist een kans om het draagvlak te vergroten, omdat duurzaam opgewekte warmte nu substantieel goedkoper is dan het gebruik van aardgas. "Wij willen tegen onze bewoners kunnen zeggen dat u erop toeziet dat zij niet meer betalen dan nodig is. Dat kunnen we nu niet. Niet alleen de stijgende gasprijzen zijn een zorg voor deze koppeling, de komende jaren wordt de belasting op gas hoger om de stap naar aardgasvrij te stimuleren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel