Renovatie vuurtoren nodig om op termijn instorting voorkomen

URK • Ma 7 februari 2022 | 6:30 • Maandag 7 februari 2022 | 6:30

De vuurtoren op Urk staat op dit moment in de steigers. Hij wordt gerenoveerd om ervoor te zorgen dat hij op termijn niet instort. Er zaten namelijk flinke scheuren in de muren. Die worden nu hersteld. Ook zijn alle ankers in de muren gerenoveerd. Die bleken behoorlijk te roesten.

Die ankers zijn grote stalen pinnen die in de muren zitten om de constructie stevig bij elkaar te houden. Als daar roestvorming in voorkomt, zetten de ankers uit of ze roesten in het ergste geval weg. Daardoor kan de toren in elkaar zakken. Alle ankers zijn vrij gehakt. Daarna zijn ze behandeld tegen de roest en vervolgens weer ingemetseld.

Het werk aan de Urker vuurtoren is volgens aannemer Arjan Rietel van Schakel & Schrale een unieke klus. Een vuurtorenrenovatie komt niet vaak voor en het is heel specialistisch werk. Er is uitvoerig over nagedacht hoe alles aangepakt moest worden. De ankers zómaar vrij hakken, kon bijvoorbeeld niet.
Ankers moeten worden uitgehakt

"Je kan niet alles tegelijkertijd doen, dat heeft weer te maken met de krachtverdeling. Dan zou het ook instorten", aldus Rietel. Uiteindelijk zijn de ankers allemaal hersteld. Daarnaast zaten in de vloeren stalen platen die ook aan het roesten waren. Deze zijn eveneens behandeld.

De ruim achttien meter hoge vuurtoren is eigendom van Rijkswaterstaat. Die heeft opdracht gegeven voor de renovatie van de toren, die sinds 1981 een Rijksmonument is. Volgens Rietel kan de toren straks met goed onderhoud weer tientallen jaren mee. De vuurtoren wordt na de renovatie ook opnieuw in de verf gezet. In de lente moet alles klaar zijn.

De toren is een Rijksmonument

Sinds 1617 brandt er licht op het voormalige eiland Urk. Dat licht was twee eeuwen lang een vierkante stenen toren met kolenvuur. De huidige vuurtoren is in 1844 gebouwd op het fundament van de vuurtoren uit 1617. De huidige toren is ontworpen door architect Jan Valk, die onder meer ook de vuurtorens van Egmond aan Zee, Hellevoetsluis en Marken ontwierp. Het ronde gebouw had in 1844 nog vier verdiepingen en was 13,90 meter hoog. Maar door de bouw van de Bethelkerk op Urk werd het licht naar het oosten toe geblokkeerd. In 1899 werd de toren daarom opgehoogd tot 18,50 meter. Het lichthuis, de rode bovenkant, komt uit 1901. Opmerkelijk detail: de vuurtoren van Urk is de enige vuurtoren in Nederland die tegen de klok indraait.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel