'Floriadebezoekers auto ingejaagd door tarief buskaartje'

ALMERE • Wo 9 februari 2022 | 6:14 • Woensdag 9 februari 2022 | 6:14

Wie naar de Floriade in Almere gaat, is goedkoper uit door met een groepje met de auto te komen. Het parkeergeld, inclusief shuttlebus naar het Floriadeterrein, is al bij drie bezoekers lager dan de kosten van de kaartjes voor de shuttlebus vanaf het station. Dat is een onwenselijke situatie voor een evenement dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, vinden verschillende fracties in de Almeerse gemeenteraad.

Bezoekers die willen parkeren op het speciale parkeerterrein in Nobelhorst betalen 14,50 euro. De shuttlebus van en naar het terrein is hierbij inbegrepen. Vanaf station Almere Centrum kost een retourtje 5 euro per persoon en mensen die met de boot naar de tuinbouwtentoonstelling komen, gaan 4,50 euro betalen. "Daar schrok ik wel van, het zijn stevige tarieven. Als je met bijvoorbeeld een gezin van vier personen komt, dan ben je twintig euro kwijt en dat is meer dan voor een parkeerkaartje", stelt Jesse Luijendijk, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Luijendijk is bang dat bezoekers van de Floriade hierdoor eerder zullen kiezen om met de auto naar het terrein te komen. "En dat is slecht voor een evenement waarvan duurzaamheid de core business zou moeten zijn. Dat is het hoofddoel van de Floriade. Dan is het toch echt de bedoeling dat we mensen verleiden om met het openbaar vervoer te komen en als dat dan duurder is, dan jaag je mensen de auto in. Dat is volgens mij niet de bedoeling van zo'n duurzaam evenement."

Parkeerkaart duurder maken
Een oplossing voor dit probleem vinden, is lastig denkt Luijendijk. "De gemeente legt al miljoenen toe op het busvervoer van en naar de Floriade, dus het is de vraag waar nog eventueel ruimte zit." De tarieven van de parkeerkaarten en het busvervoer anders afstemmen, is volgens de PvdD de enige mogelijkheid waarop bezoekers misschien nog uit de auto te krijgen zijn. "Dat kan dus betekenen dat je de prijzen voor de parkeerkaarten nog verder zou moeten verhogen om autogebruik te ontmoedigen, maar dat bedrag van 14,50 euro is ook al fors. Maar dat is denk ik wel wat nodig is."

GroenLinks, de partij van Floriade-wethouder Jan Hoek, vindt het jammer dat de tarieven voor het openbaar vervoer hoger liggen dan de parkeertarieven. "Wij zien liever dat het ov goedkoper is dan met de auto komen", zegt raadslid Esther Hagelaar. Toch vindt Hagelaar de tarieven voor de Floriade niet extra storend. "Je ziet in het hele land dat het openbaar vervoer duurder is dan het vervoer met de auto. Je kunt voor een Floriade helaas niet alle systemen veranderen waarop bedrijven hun winst baseren, dus we zullen het hiermee moeten doen", aldus het GroenLinks-raadslid.

In de wijk parkeren
Hagelaar ziet geen oplossing in het verhogen van de prijs van een parkeerkaart. "Dan loop je het risico dat automobilisten die kosten willen vermijden en dan misschien in de wijk gaan parkeren. En dat wil je ook niet, want dan hebben Almeerders daar last van."

De PVV vindt de kosten voor het parkeren bij de wereldtuinbouwtentoonstelling juist al erg hoog. Fractievoorzitter Toon van Dijk zegt op Twitter: "Waaaat? € 14,50 om je auto te parkeren. Ze zijn gek geworden!! Zo komt er zeker geen kip."

Donderdag staan de kosten van de Floriade weer op de agenda van de Politieke Markt. Ook de vervoerskosten voor bezoekers van het evenement, dat in april begint, zullen dan door de gemeenteraad worden besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel