Markant kantoorgebouw Het Alnovum opnieuw te koop

ALMERE • Ma 14 februari 2022 | 6:00 • Maandag 14 februari 2022 | 6:00

Kantoorpand Het Alnovum in Almere Stad gaat opnieuw in de verkoop omdat eerdere pogingen zijn mislukt. Het gebouw met de markante groene voorgevel en daarop in witte letters de naam staat direct naast het treinstation van Almere. Een groot deel staat al jaren leeg. De gemeente is eigenaar van het gebouw en wil er al lange tijd van af.

Hoe komt het toch dat de gemeente al die jaren geen vaste invulling of kooppartner heeft kunnen vinden voor het gebouw? We nemen een kleine duik in de geschiedenis van misschien wel een van de meest herkenbare Almeerse gebouwen.

Het Alnovum is gebouwd tussen 1998 en 2000 en was onderdeel van plannen van de gemeente om een groot Almeers zakencentrum te ontwikkelen. Het Alnovum bestaat uit twee delen. Aan de voorkant is er een wit gebouw met de kenmerkende groene gevel en daarachter staat een zwart gebouw. Het witte deel van het pand wordt op dit moment nog verhuurd aan bedrijven. In het achterste zwarte gedeelte is al jaren grote leegstand. Dat laatste gebouw mag volgens de gemeente gesloopt worden, het voorste gebouw niet.

Geen tweede zuidas
Henk Smeeman was jarenlang wethouder in Almere. Hij heeft zich nauw bezig gehouden met de ontwikkeling van het zakencentrum. "Het moest niet de nieuwe Almeerse versie van de Amsterdamse zuidas worden, maar we hadden wel de hoop dat onderdelen van bedrijven naar Almere zouden komen.” Smeeman lacht en zegt: "Dat is alleen iets minder verlopen dan we vooraf hadden gedacht."

Er zouden drie grote torens komen achter het station. Eén werd het WTC, dat vele lege verdiepingen heeft. Het witte gebouw, de Martinez-toren, stond jarenlang leeg. Maar daar zitten nu kantoren en een hotel in. De derde toren is nooit gebouwd. De ondergrondse parkeergarage ligt er wel.

De oud-wethouder kijkt met nostalgische gevoelens terug op Het Alnovum, waarin naast kantoren ook ruimte moest zijn voor hoger onderwijs. "We zijn dit gebouw eigenlijk puur gaan bouwen, omdat we opleidingen van Amsterdam naar Almere wilden halen. Dat is ook gelukt. Want het gebouw heeft een hele tijd de opleiding Information Engineering van de Hogeschool van Amsterdam gehuisvest. In het gebouw was ook een ruimte beschikbaar waar studenten aan een eigen bedrijfje konden werken. Dat was voor die periode enorm vooruitstrevend."

Voormalig wethouder Henk Smeeman vindt het jammer dat er zo veel leeg staat

Van gemeenteraad tot Spaanse universiteit
Door de jaren heen was het een komen en gaan van initiatieven in het pand. De gemeenteraad heeft er vergaderd, bedrijven hielden er kantoor en er heeft nog een tijd een Spaanse universiteit in gezeten. In 2013 wilde Holiday Inn een hotel starten in het zwarte deel van het Alnovum. Die onderhandelingen zijn later stukgelopen. De gemeente was zelfs bereid om 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verbouwing, maar dat mocht niet baten.

Het pand is al die jaren eigendom geweest van de gemeente. "We hadden bij de bouw het idee om het dan na een periode weer te verkopen. En dat we er dan misschien nog een beetje aan konden verdienen", herinnert Smeeman zich.

Na zijn periode als wethouder brak de economische crisis uit en stortte de kantorenmarkt in. In diezelfde periode verloor het gebouw ook de onderwijsfunctie. Sindsdien is er sprake van leegstand. Er volgden verschillende politieke discussies over wat er met het gebouw moet gebeuren.

In 2014 werd duidelijk dat de gedeeltelijke leegstand de gemeente jaarlijks 1,7 miljoen euro kostte. In 2017 was er een koper voor het pand, maar de gemeente zag uiteindelijk af van de verkoop. Dat gebeurde naar aanleiding van een advies van het Landelijk Bureau Bibob. Dat bureau controleert of ondernemers verdacht worden van betrokkenheid bij criminele activiteiten.

Na de afgeblazen verkoop van het kantoorgebouw ontstond er weer onduidelijkheid over wat de gemeente met het pand moest doen. Nu, in 2022, komt het Almeerse gebouw dus weer op de markt. Geïnteresseerden kunnen een plan indienen voor het pand. Daar zitten volgens wethouder Maaike Veeningen wel wat restricties aan. "We gaan kijken wat het betekent voor de binnenstad. We hebben daar bepaalde ambities. Het zou ook mooi zijn als er woningbouw toegevoegd kan worden. Maar we willen ook meer leven in het centrum. Dus we kijken of meerdere vlakken naar de toegevoegde waarde die zo'n plan heeft", aldus de wethouder. Het pand zal worden verkocht aan de geïnteresseerde met het beste plan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel