Tientallen bezwaren over onjuiste afvalrekening

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 februari 2022 | 11:30 • Dinsdag 15 februari 2022 | 11:30

Tientallen inwoners van Noordoostpolder hebben bij de gemeente een bezwaar ingediend over de jaarrekening van hun afval. Volgens hen klopt het bedrag dat ze moeten betalen niet. De meldingen komen zowel uit Emmeloord als uit de omliggende dorpen.

De gemeente voerde vorig jaar een recycle-tarief in om inwoners te stimuleren hun restafval zoveel mogelijk te scheiden. Alle inwoners kregen een nieuwe grijze container met een chip erin. Daarmee wordt geregistreerd hoe vaak de container wordt geleegd.

De eerste jaarrekeningen zijn zo'n drie weken geleden verstuurd. Sindsdien zijn er zo'n 100 tot 150 telefoontjes naar de gemeente gepleegd. Ook hebben 53 mensen een officieel bezwaar ingediend.

Klachten over aantal keer dat bak is geleegd
Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om uiteenlopende vragen die telefonisch worden gesteld. Zo willen mensen bijvoorbeeld weten hoe de berekening tot stand komt. Maar inwoners klagen ook dat het aantal keer dat hun bak is geleegd lager is dan het aantal dat op de rekening wordt genoemd. Omdat inwoners per keer betalen, is dat aantal van belang.

In totaal hebben 53 mensen een bezwaar ingediend. Tien daarvan zijn inmiddels opgelost, en 43 bezwaren staan nog open. Het merendeel daarvan gaat over het aantal keren dat de bak zou zijn geleegd.

HVC doet onderzoek
Van de bezwaren die nog open staan, zijn achttien doorgezet naar afvalinzamelaar HVC. Die organisatie gaat volgens de gemeentewoordvoerder nu eerst administratief uitzoeken wat er gebeurd kan zijn. Als ze daar niet uitkomen gaan de gemeente en HVC met de inwoners in gesprek om te onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

De gemeente heeft nog geen verklaring voor de verschillen. "Er zit een chip in. Zodra de bak geleegd wordt, wordt het geregistreerd. Het zou heel raar zijn als het er zomaar meer kunnen zijn." Volgens de gemeentewoordvoerder wordt er serieus naar de klachten gekeken.

Ook op Facebook veel klachten
Een oproep van iemand op sociale media over het onderwerp leidde ook tot veel reacties. Zo'n dertig mensen lieten weten dat hun rekening niet klopt. Zo schrijft Linda: "Ja bij ons stond er 2 keer te veel op, schrijf namelijk alles altijd in de agenda, nu heb ik de app, kun je gelijk zien of het goed gaat." En Astrid: "Bij ons klopt het ook niet. Zes keer geleegd en ze rekenen 10 keer." Ciska reageert: "3x genoteerd op mijn kalender en dit klopte met de app van HVC ,maar kreeg een rekening voor 7x."

Onder de Facebookpost laten anderen ook weten dat het aantal bij hen wel klopt.

Hoe werkt het recycle-tarief in Noordoostpolder?
Inwoners betalen standaard een vastrechttarief. Voor een éénpersoonshuishouden is dat 223,80 euro en voor een huishouden met meer personen is dat 233,80 euro. Daarnaast wordt het restafval per keer betaald. Het tarief voor het legen van een grijze bak van 140 liter is in 2022 7,81 euro en een bak van 240 liter kost per keer 13,39 euro. Bewoners die in een flat wonen en een zak in een ondergrondse container gooien, betalen per keer 3,34 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel