Raad stemt voor springkussenfestival en tegen rookvrije bushaltes op motiemarkt

LELYSTAD • Wo 16 februari 2022 | 7:25 • Woensdag 16 februari 2022 | 7:25

Een vrolijk vlinderveld, een springkussenfestival en een kookworkshop voor ouders met hun kinderen. Dat zijn enkele van de ideeën waar de gemeenteraad in Lelystad positief over stemde dinsdagavond. In totaal waren er 33 voorstellen, waar een budget van 180.000 euro over te verdelen was.

De plannen zijn onderdeel van de jaarlijkse motiemarkt. Daar kunnen inwoners ideeën pitchen aan de gemeenteraad om de stad beter, veiliger of socialer te maken.

Straatracen op of bij Lelystad Airport?
Een van de moties die werden aangenomen, is die voor een onderzoek naar een straatraceparcours op de landingsbaan Lelystad Airport. Een aantal partijen was tegen. Zij vinden dit niet passen in de visie Lelystad Hoofdstad van de Nieuwe Natuur. Ook werd er aangegeven dat Lelystad Airport geen eigendom is van de gemeente maar van de Schiphol Group.

Jelle Hijmissen (CDA), indiener van het idee, is blij dat de motie is aangenomen. "Het straatracen vindt nu plaats in Drachten maar de straatracers moeten daar weg. De motie houdt in dat we gaan kijken of het op Lelystad Airport kan en anders kijken we naar andere plekken zoals het autocircuit dat ernaast ligt."

Visarenddreef houdt oude maximumsnelheid
Een motie die niet werd aangenomen was het idee om de maximumsnelheid op de Visarenddreef te verlagen naar 50 kilometer per uur. Freddy Grin van de Partij voor Logisch Beleid was de indiener van de motie. Hij vindt de situatie onveilig. Toch kon hij geen meerderheid krijgen voor zijn plan.

GroenLinks wil doorstart Urban Village
Sjaak Kruis (GroenLinks) diende een motie in voor een nieuwe 'jongerenbroedplaats', als opvolging van de verdwenen ontmoetingsplek van jongereninitiatief URBN Village. "Er is een groep jongeren bij elkaar gekomen die zegt 'wij willen het goede behouden en het beter doen dan de vorige versie'. Daar hebben ze al een heleboel partners bijgehaald. Dat maakt dat wij erg enthousiast waren." Het gaat volgens de motie om 'een plek met huiskamer, keuken, talentenstudio's, ateliers, dansvloer, werkplaats, winkel en een stadstuin. Op deze plek willen we talentverspilling tegengaan.'

Kruis had nog wel wat kritiek op het college, dat advies gaf over de voorstellen. "Ze zijn meer aan het tegenwerken dan meewerken met alle initiatieven. Een steuntje in de rug geven aan de indieners dat kan er wel bij. En ik vond dat ze dat weinig deden."

Rookvrije bushaltes komen er (net) niet
Over een voorstel om bushaltes rookvrij te maken, was nog flink wat discussie. Sommige partijen vroegen zich af of dit überhaupt haalbaar is en andere fracties vonden dat mensen dit zelf moesten beslissen. Uiteindelijk kwam dit voorstel er net niet doorheen met 17 stemmen tegen en 16 stemmen voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel