Minister Harbers kan nog geen openingsdatum voor Lelystad Airport noemen 

LELYSTAD • Do 17 februari 2022 | 20:17 • Donderdag 17 februari 2022 | 20:17

De nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, kan pas in mei met duidelijkheid zeggen of en wanneer Lelystad Airport in gebruik kan worden genomen voor vakantievluchten. De Tweede Kamer had graag duidelijkheid gehad voor een overleg op volgende week donderdag, maar dat lukt niet. Harbers schrijft dat in een brief aan de Kamercommissie.

De opening van Lelystad Airport is een aantal keren uitgesteld. Het plan was om de eerste vakantievluchten afgelopen november te laten starten en landen. Na de val van het vorige kabinet Rutte verklaarden de Tweede en Eerste Kamer dat er niets over Lelystad Airport mocht worden besloten, omdat het onderwerp te omstreden is. Zo vrezen tegenstanders ernstige hinder. Ook vinden zij opening van een nieuwe luchthaven niet te rijmen met de noodzaak om het klimaat te beschermen en de uitstoot van kooldioxide te verminderen.

In zijn brief schrijft VVD-minister Harbers dat er over de stikstofuitstoot nog een nieuw besluit moet worden genomen. Dat moet zijn partijgenoot Christianne van der Wal doen, die als minister voor Natuur en Stikstof moet oordelen over de natuurvergunning van de luchthaven. Dit oordeel wordt binnen enkele weken verwacht, zo bevestigde onlangs een woordvoerder van de minister.

Uit de beoordeling moet blijken of er voor de stikstofuitstoot van Lelystad Airport überhaupt een oplossing mogelijk is. Volgens Royal Schiphol Group, de eigenaar van Lelystad Airport, kan dat wel, omdat het poldervliegveld zogeheten stikstofruimte kan benutten die Schiphol over zou hebben. Eind vorig jaar werd duidelijk dat dit overschot er niet is en dat Schiphol mogelijk zelf moet inkrimpen om aan de natuureisen te voldoen.

Al met al verwacht minister Harbers in mei te kunnen aangeven hoe en wanneer het kabinet een gezamenlijk besluit over Schiphol en Lelystad Airport denkt te kunnen nemen. Daar moet de Tweede Kamer dan nog weer over oordelen, terwijl ook een advies van de Raad van State nodig is. Mocht de luchthaven alle politieke en juridische hobbels weten te nemen, dan is er nog enkele maanden nodig om de luchtverkeersleiding voor te bereiden op de opening. Hoewel de minister in zijn brief zelf dus geen data noemt, lijkt het onwaarschijnlijk dat er dit jaar verkeersvliegtuigen op Lelystad Airport zullen landen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel