Landschapskunstwerk beschadigd door storm

KRAGGENBURG • Ma 21 februari 2022 | 12:12 • Maandag 21 februari 2022 | 12:12

Landschapskunstwerk PIER + HORIZON aan de Zwartemeerdijk in Kraggenburg is door de storm van afgelopen vrijdag beschadigd geraakt. Storm Eunice heeft de pier onbegaanbaar gemaakt. De schade is nog niet in beeld gebracht, maar het lijkt er op dat het bovendek van de pier is losgekomen van de dragende constructie.

PIER + HORIZON bestaat uit een lange pier in het Zwarte Meer die toegankelijk is voor bezoekers. Aan weerszijden van die pier liggen kraggen of drijvende rietmatten op het water. Als de wind draait, draaien de kraggen mee. Kunstenaar Paul de Kort wilde met het werk de wind zichtbaar maken. De pier loopt honderd meter het water in.

Kunstenaar Paul de Kort zag afgelopen weekeinde met eigen ogen hoe het werk werd gemangeld door de storm. "Bij het werk staat een webcam. Daarop kan ik zien hoe het er bij staat. Tijdens de storm zag ik hoe de pier te pakken werd genomen door de kracht van de natuur." De Kort voelt zich verantwoordelijk voor de staat van zijn werk. "Ik heb het zo robuust mogelijk gemaakt. Heb aan alles en iedereen advies gevraagd. Maar dan blijkt toch dat de elementen sterker zijn dan wat je bedenkt."

Herstel
PIER + HORIZON stamt uit 2016. Het werk is al eerder beschadigd geraakt door weersomstandigheden. "Toen zijn de koppelingen in de pier versterkt", zegt Martine van Kampen van de stichting Land Art Flevoland. Volgens Van Kampen moeten de betrokken partijen, zoals de gemeente Noordoostpolder, de provincie, de stichting en de kunstenaar bij elkaar komen om te bespreken wat er nodig is om het werk te herstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel