Celstraf geëist voor beroving van Iraans echtpaar in Almere

ALMERE • Wo 23 februari 2022 | 20:47 • Woensdag 23 februari 2022 | 20:47

Voor betrokkenheid bij de beroving van een Iraans echtpaar in Almere is woensdag vier jaar celstraf geëist tegen een 30-jarige man. Hij wordt ook verdacht van een beroving in Woerden en een poging daartoe in Amersfoort.

Het echtpaar was op 31 mei 2020 op een parkeerplaats aan de Langshof door twee mannen met geweld overvallen en beroofd van 21.000 euro. Onder bedreiging van een vuurwapen en een mes eisten de overvallers ook creditcards, bankpassen, horloges en autosleutels op.

Facebookgroep
Een deel van het geld was bedoeld om de begrafenis van de moeder van de vrouw in Iran te betalen. Het echtpaar uit België was via een Nederlandse Facebookgroep in contact gekomen met een landgenoot die er zogenaamd voor kon zorgen dat het geld in Iran zou komen. Door internationale sancties was het lastig om geld via banken over te maken.

Andere man is al veroordeeld
Het echtpaar was ook niet het enige slachtoffer van de Facebookgroep. Voor de beroving in Almere en meerdere identieke berovingen of pogingen daartoe binnen de Iraanse en Afghaanse gemeenschap is een 34-jarige Iraniër eind vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot ruim acht jaar celstraf. De slachtoffers werden telkens door meerdere personen overvallen als ze op de afgesproken plek kwamen om het geld te overhandigen.

Verdachte ontkent betrokkenheid
Hoewel de hoofdverdachte en een mededader de 30-jarige verdachte aanwijzen als een van de twee overvallers, ontkende hij elke betrokkenheid. De man zei nog nooit in Almere te zijn geweest. De mededader is al veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het besturen van de vluchtauto.

Eind mei moet bovendien nog een 51-jarige vrouw uit Almere terechtstaan voor haar vermeende betrokkenheid bij de beroving. Ze zou volgens het Openbaar Ministerie in elk geval de afspraak met het echtpaar hebben gemaakt en ze naar de plek van de overval hebben geloodst.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Bij een veroordeling vraagt de advocaat van de 30-jarige man om rekening te houden met de persoonlijkheid van de verdachte. Hij is zwakbegaafd en makkelijk beïnvloedbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel