'Paprikastengels zijn prima om je huis mee te isoleren'

ALMERE • Ma 28 februari 2022 | 6:08 • Maandag 28 februari 2022 | 6:08

Een huis isoleren door de ruimte tussen de muren, de spouw, op te vullen met gedroogde paprikastengels, dat is de toekomst, zegt architect Rob van Hove. Hij maakt een proefwoning die straks als innovatie op de Floriade in Almere te zien is. "Ik had nooit gedacht dat ik met paprikastengels zou gaan werken", vertelt hij.

“Als architect ben ik mij steeds meer bewust geworden van het milieu en van de impact die de bouwsector daarop heeft. We gebruiken veel te veel energie en schadelijke materialen. Dat moet echt anders", stelt Van Hove. In een timmerwerkplaats in Nijmegen worden de wanden van de modelwoning in elkaar gezet en klaargemaakt voor transport naar de Floriade.

Sinds een paar jaar is Van Hove bezig met circulaire bouw. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarmee je een woning met een soort standaard blokken in en ook weer uit elkaar kunt halen. “We werken veel met geperst hout. En ik isoleer nu voor het eerst met paprikastengels. Het houdt opmerkelijk goed de warmte binnen en de kou buiten", aldus de bevlogen architect.

Wedstrijd
De Floriade hield een ontwerpwedstrijd. De organisatie vroeg om een circulair bouwsysteem dat op de wereldtuinbouwtentoonstelling kon worden getoond. De bouwtechniek van Van Hove voldeed daaraan. Met name met de vulling van de paprikastengels gooide hij hoge ogen bij de organisatie. Hij mag een modelwoning neerzetten. Het huis kan rekenen op veel belangstelling als de Floriade open is.

"Het is afval en wordt normaal in de brand gestoken. Dat is hartstikke zonde."

— Rob van Hove, architect

De buitenkant wordt nog betimmerd met hout en de binnenkant met gipsplaten. "Die gipsplaten zijn nog niet heel milieuvriendelijk, maar we gebruiken ze omdat het handig en goedkoop is." Het bedrijf dat de paprikastengels levert, is plaatmateriaal aan het ontwikkelen dat ook van de stengels gemaakt wordt. Van Hove hoopt dat zijn manier van bouwen steeds meer 'normaal' wordt. Beton productie noemt hij bijzonder slecht voor het milieu, hout vindt hij een goed alternatief. Het isoleren met paprikastengels noemt hij ideaal. "Het is afval en wordt normaal in de brand gestoken. Dat is hartstikke zonde. Het levert dan wel wat warmte op, maar het op mijn manier gebruiken van plantaardig afval is vele malen beter."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel