Ondernemers schrijven plan voor besteding reclamebelasting

LELYSTAD • Di 1 maart 2022 | 6:51 • Dinsdag 1 maart 2022 | 6:51

Ondernemers uit het centrum van Lelystad gaan zelf een plan schrijven, om de reclamebelasting beter te besteden. Dat geld gaat nu naar Stichting Hart van Lelystad, om het centrum gezellig en aantrekkelijk te maken. Maar volgens de ondernemers doet zij dat niet goed. Om die reden hebben al meerdere ondernemers het vertrouwen in de stichting opgezegd.

In het nieuwe plan moet duidelijk worden vastgelegd wie het belastinggeld gaat uitgeven en waaraan. Dat is afgesproken tijdens een besloten bijeenkomst op het Stadhuis van Lelystad, waar de gemeente met de ondernemers sprak over de problemen die leven in het stadshart.

Ondernemers liggen al langere tijd overhoop met Hart van Lelystad. Wethouder Adam Elzakalai (VVD) laat weten dat er een plan moet komen dat voldoende draagvlak heeft bij de ondernemers. Zij kunnen vervolgens stemmen of de opbrengsten van de reclamebelasting aan dat plan wordt besteed.

Dit jaar geen belasting
Alle ondernemers betalen deze belasting, die varieert van 400 tot 1500 euro per jaar. De totale jaaropbrengst zou 150.000 euro zijn, maar de ondernemers weten nu niet waar dat geld jaarlijks precies naartoe gaat. Wethouder Elzakalai laat weten dat de ondernemers dit jaar geen reclamebelasting hoeven te betalen.

Ondernemers gaan nu dus zelf een plan schrijven, omdat het vertrouwen in Hart van Lelystad weg is. "Het zeer zit toch in de niet-transparante manier waarop in het verleden de gelden uitgegeven zijn", vertelt ondernemer Merlijn Lindeman van restaurant Le Journal. Ook Debbie Rijnierse van Demi's chocolaterie hekelt het gebrek aan inzicht in de stichting. Meer ondernemers laten weten niet verder te willen met Hart van Lelystad.

'Naam niet besmet'
Wethouder Elzakalai laat weten dat de stichting niet uitgesloten wordt en dat de naam van Hart van Lelystad niet besmet is. De stichting kan alsnog met een goed plan komen om mee te doen. "Inhoud is vele malen belangrijker dan welke naam dan ook."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel