Provincie hoefde geen alternatieven voor afschot OVP te onderzoeken

FLEVOLAND • Di 1 maart 2022 | 9:42 • Dinsdag 1 maart 2022 | 9:42

De opdracht voor het afschieten van grote grazers in de Oostvaardersplassen mocht vorig jaar worden gegeven zonder daarbij eventuele alternatieven te onderzoeken. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht dinsdag bepaald. De provincie droeg Staatsbosbeheer in april op om heckrunderen en zieke of gebrekkige konikpaarden in de Oostvaardersplassen te doden, om zo de populatie in het gebied te verkleinen.

Acht natuurbeschermingsorganisaties maakten bezwaar tegen de opdracht. Zij stelden dat de provincie ook alternatieven als anticonceptie had moeten onderzoeken. Deze alternatieven hadden volgens de bezwaarmakers daarna ook meegenomen moeten worden bij de afweging om de opdracht tot afschot te geven. Maar de provincie wees de bezwaren van de organisaties van de hand, omdat de klagers niet in de buurt van de Oostvaardersplassen wonen, of omdat de bezwaren te laat waren ingediend.

De organisaties stapten vervolgens naar de rechter. Die bepaalde dinsdag dat alleen de Stichting een Dier een Vriend uit Utrecht voldoende belanghebbende is om bezwaar te mogen maken. De bestuursrechter heeft daarna ook inhoudelijk naar de bezwaren van de stichting gekeken. De rechter stelde vervolgens vast dat de heckrunderen en konikpaarden verwilderde dieren zijn. En voor verwilderde dieren geldt niet de wettelijke bepaling dat zij alleen mogen worden afgeschoten als een alternatieve oplossing ontbreekt. De opdracht tot het afschieten van dieren is volgens de rechter daarom op een correcte manier gegeven.

[Info]In een eerdere versie van dit bericht ontbrak het oordeel van de bestuursrechter. In de huidige versie is dit alsnog toegevoegd

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel