Veiligheidsregio Flevoland moet snel 2000 Oekraïners opvangen

FLEVOLAND • Vr 4 maart 2022 | 12:37 • Vrijdag 4 maart 2022 | 12:37

Veiligheidsregio Flevoland moet net als de andere 24 regio's in Nederland op zoek naar opvangplekken voor 2000 Oekraïense vluchtelingen. De helft daarvan moet op de korte termijn beschikbaar zijn. Per gemeente moet gekeken worden wat geschikte locaties zijn voor de opvang en hoe dit georganiseerd moet worden. De veiligheidsregio heeft vrijdagochtend hierover al intern overleg gehad, maar er is nog niets duidelijk over de praktische uitvoering van de opvang in Flevoland.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroeg de gemeenten in Flevoland eerder om te inventariseren welke opvangmogelijkheden zij kunnen bieden. De gemeenten Noordoostpolder, Lelystad en Almere lieten aan Omroep Flevoland weten dat ze de mogelijkheden nog aan het bekijken zijn. De gemeente Zeewolde zegt vooralsnog geen vluchtelingen op te kunnen vangen, omdat er nog geen locatie is. Wel gaat de gemeente kijken welke locaties beschikbaar gemaakt kunnen worden. Ook de gemeente Dronten gaat op zoek naar plekken en gebouwen die geschikt zijn voor noodopvang.

Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen visum aan te vragen om naar Schengenlanden te reizen. De opvang moet daarom op een andere manier geregeld worden dan bij eerdere vluchtelingenstromen. Mensen die gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië kwamen eerst bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) terecht en werden daarna over het land verdeeld. Bij de opvang van Oekraïners hebben gemeenten een grotere rol in het organiseren van de opvang.

Maandagavond komt het Veiligheidsberaad bij elkaar, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de zaak gaan praten. Daarna kan meer gezegd worden over de aanpak in Flevoland. Voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland is waarnemend burgemeester Ank Bijleveld van Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel