Commissaris: 'We gaan in onze provincie de effecten van deze oorlog zien'

FLEVOLAND • Vr 4 maart 2022 | 14:25 • Vrijdag 4 maart 2022 | 14:25

Ook in Flevoland gaan we de effecten van de oorlog in Oekraïne merken. Dat is de boodschap van commissaris van de Koning Leen Verbeek. Hij doelt daarbij op opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen.

Statenleden hebben de commissaris van de Koning gevraagd om het voortouw te nemen bij acties rondom hulpverlening en opvang. Verbeek heeft daarnaast op verzoek van het kabinet alle Flevolandse burgemeesters gevraagd welke rol hun gemeente kan spelen bij de opvang en ondersteuning van vluchtelingen. Dit zal verder gecoördineerd worden via de Veiligheidsregio.

Spoedoverleg
Vervolgens is ook een tweede overlegorgaan bij elkaar geroepen voor een spoedoverleg. Dat is de Provinciale Regietafel Migratie en Vluchtelingen. Naast vertegenwoordigers van alle burgemeesters, schuiven daar ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de Veiligheidsregio en de GGD bij aan. In dit overleg wordt gekeken op welke manier de opvang op korte termijn vormgegeven kan worden.

"Er zal ook aandacht moeten gaan naar opvang voor de midden en lange termijn", geeft Verbeek aan. Ook daar worden nu scenario's voor gemaakt.

'Hartverwarmende initiatieven'
De vele initiatieven die Flevolanders de laatste dagen hebben ondernomen om de bevolking van Oekraïne te ondersteunen noemt de commissaris hartverwarmend. Hij heeft welzijnsorganisatie Flever gevraagd om te onderzoeken hoe de vele initiatieven ondersteund en gecoördineerd kunnen worden.

Tenslotte wijst Verbeek op de samenwerkingsrelatie die Flevoland heeft met de Roemeense regio Maramures. "Dit is een regio die tegen de Oekraïense grens aan ligt. Wij zijn aan het onderzoeken of, en zo ja op welke wijze Maramures ondersteund kan worden in opvang van vluchtelingen in de regio."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel