Rotondes Flevoland voortaan van beton

DRONTEN • Ma 7 maart 2022 | 6:00 • Maandag 7 maart 2022 | 6:00

Rotondes op provinciale wegen in Flevoland worden voortaan zo veel mogelijk van beton gemaakt. Tot voor kort werd vooral asfalt gebruikt als wegdek, maar beton is volgens de provincie sterker en vriendelijker voor het milieu.

De komende weken werkt de provincie aan een nieuwe rotonde op de kruising Dronterweg - Biddingringweg. Het kruispunt is nu relatief gevaarlijk. Een rotonde maakt de kruising veiliger. "We maken het wegdek van beton, in plaats van asfalt omdat dat minder impact heeft op het milieu. De productie van beton is minder belastend dan de productie van asfalt. En het wegdek gaat ook nog eens tot twee keer zo lang mee", vertelt Gerrit Bos van de provincie. Asfalt is gevoeliger voor schades. Vooral op een rotonde krijgt het wegoppervlakte best wat te verduren. Beton is sterker. De rotonde die bij Dronten wordt aangelegd, is de derde betonnen rotonde op provinciale wegen.

Maandag 7 maart 2022 start provincie met de aanleg van de nieuwe rotonde op het kruispunt Dronterweg-Biddingringweg. Ook worden aansluitende delen van de Dronterweg en de Biddingringweg aangepakt. Het werk duurt tot ongeveer 7 mei. Tijdens het werkzaamheden zijn het kruispunt en de delen waar gewerkt wordt afgesloten voor het wegverkeer. Voor het wegverkeer en voor (brom-)fietsers worden omleidingsroutes aangegeven.

Wegen worden nu voornamelijk nog van asfalt gemaakt, omdat beton ook een aantal nadelen heeft. Allereerst rijdt het minder comfortabel, volgens Bos. "Hoe goed je het ook aanlegt, beton wordt nooit zo glad als asfalt. En dat merk je als je in de auto zit."

Een ander nadeel is dat beton na de aanleg veel langer moet uitharden dan asfalt. "Met nieuw asfalt kun je soms al na een paar uur weer over de weg rijden, terwijl het uitharden van beton wel 3 tot 4 weken duurt. Daardoor duren werkzaamheden langer", legt Bos uit.

De projectleider benadrukt dat voor elke rotonde in Flevoland die nieuw wordt aangelegd of vervangen moet worden zal worden onderzocht of beton of asfalt het beste is. "Maar hoe we er nu naar kijken gaan we echt voor beton", besluit de projectleider.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel