Europarlementariërs willen compensatie voor hoge brandstofkosten vissers

URK • Di 8 maart 2022 | 12:34 • Dinsdag 8 maart 2022 | 12:34

Vier Nederlandse Europarlementariërs willen een directe compensatie voor vissers die geraakt worden door de hoge brandstofprijzen. Door die hoge prijzen levert het voor onder meer vissers uit Urk niet meer genoeg op om de Noordzee op te gaan.

"De brandstofprijzen voor de visserij stijgen al langere tijd en zijn nu door de Russische inval in Oekraïne tot ongekende hoogte toegenomen. Voor veel vissers is vissen niet langer rendabel", zeggen Peter van Dalen, Annie Schreijer-Pierik, Bert-Jan Ruissen en Jan Huitema. Het probleem speelt niet alleen in Nederland, ook Franse en Italiaanse Europarlementariërs hebben de hoge brandstofprijzen aangekaart, aldus Van Dalen.

De Europarlementariërs maken zich onder meer zorgen over de voedselvoorziening. Volgens hen zijn veel Europeanen aangewezen op 'duurzame en gezonde' vis uit Europa en is het alternatief importvis uit andere delen van de wereld. "We moeten voorkomen dat Europa afhankelijk raakt van importvis uit verre werelddelen." Tekorten zouden nog deze maand kunnen ontstaan, zegt Peter van Dalen. Het is volgens hem dus een acuut probleem.

De politici wijzen ook naar de pulskor als duurzame vismethode. Deze werd enkele jaren geleden verboden, maar zorgde daarvoor wel voor een sterke vermindering van het brandstofverbruik ten opzichte van de gangbare vismethodes.

Steunmaatregel Nederlandse overheid
Nederlandse visserijvertegenwoordigers opperden vorige week al een steunmaatregel vanuit de overheid. "We overleggen op dit moment intern, maar ook met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over wat er mogelijk is", vertelde Geert Meun van belangenorganisatie VisNed. "Er wordt gesproken over een 'stillegregeling'. Daarmee kunnen de vaste lasten van de vissers in ieder geval gecompenseerd worden, zolang de schepen niet kunnen varen. We hopen op die manier deze moeilijke tijd te overbruggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel